Nautiska

Seglare öppnar sin åttonde butik

I en tid när segelsbåtssäljarna downsizar och inte deltar på inomhusmässorna för att spara går seglaren och båtbutiksföretagaren Douglas Eklund med Nautiska Magasinet motsatt väg. Han expanderar och öppnar i vår sin åttonde butik nu på Bullandö – ostkustens mesta marina. Därmed kommer Nautiskas speciella sortiment med marint mode, sjökläder, båtböcker och presenter för båtberoende att finnas nästan runt hela kusten.

Sedan tidigare finns Nautiska i Stockholm, Vaxholm. Sandhamn, Visby, Båstad, Marstrand och Smögen, det vill säga mitt i rörelsernas centrum för båtfolk.

På Bullandö tar Nautiska över efter butiken Pir 19, som funnits på marinan i tio år.

- Det blir roligt med Bullandö, som jag vet från flertalet besök är en mycket välhållen marina med en klart intressant målgrupp för Nautiskas del. Nu får Bullandöbåtfolk, Värmdöbor och alla båtbesökare chans att skaffa sig samma snygga marina kläder och presenter, som vi har i övriga butiker, säger Douglas Eklund om sin senaste etablering.

Ansvarig för Bullandöbutiken blir seglaren och designern Åsa Karlsson, som idag har samma roll i huvudbutiken på Slussplan i Stockholm.

- Jag ser förstås också mycket fram emot att Nautiskas öppnar butik på Bullandö. Jag växte upp och hade båt på Kungsängen nära Bullandö. Min plan är att pendla mellan Bullandö och Slussplan för att möta kunder och se till att det är fullt på hyllorna med de varor vi vet att många vill ha, berättar Åsa.

Tanken i stort för Douglas Eklund är att de som besöker Nautiskas butiker ska känna igen sig varhelst de lägger till. Och att båtfolk, som är svaga för Slussplans sortiment, framöver vet att det går lika bra att gilla byxor, tröjor, jackor – och båtböcker - i butiken på Bullandö.

Om Nautiska Magasinet kan berättas att verksamheten på Slussplan började som leverantör av sjökort till sjöfarten redan 1873. I modern tid - på 1980-talet - köpte Lennart Groth seglare och motorbåtsfarare butiken och ökade på med elektronik, sjökläder, båtmode, båtböcker och fick framgång med receptet.

Vilket Douglas Eklund såg och köpte 2002. Sedan dess har Nautiska som sagt växt runt kusten med sitt särpäglade marina koncept.

Douglas Eklund har god seglarbakgrund från Göteborg med föräldrar som fann varandra på kappsegling. Deras intresse överfördes och efter en karriär som riskkapitalist, köpte han Nautiska Magasinet och profilerade butiken med hjälp av storbåtskappsegling här hemma och på Sardinien.

I år igen styr Douglas sin X-35:a Nautiska Racing som han blev svensk mästare med 2014. Dessutom sponsrar han Sandhamn Open och Sandhamnsregattan, varför man kan med fog kan kalla den nyaste företagaren på Bullandö Marina för en man som verkligen lever med och för sitt sortiment och sin kundkrets.

Curt Gelin


Sittbrunnenfilmer