Nordic Yachts Open

Säsongens sällskapligaste segling

Med bara två månader kvar till säsongen är det dags att bestämma vilka seglingar som man ska vara med om i år. För min del drar Lidingö Runt, Ornö Runt, Peter Norlin Memorial i Vasahamnen, Vikingaregattan på Lilla Värtan, Sandhamn Open och kulmen - ÅF Inshore och Offshore Race.

Sedan ska det bli SM i Folkbåt i Ljungskile och Runmarö Runt. Men allra mest ser jag fram emot en avslutning som i mitt tycke är sommarens sällskapligaste segling - Nordic Yachts Open i september.

Det speciella med denna segling är upplägget med två ombord, lagom lång bana och att man kan ta med sin son, dotter, fru, sambo eller flickvän. Att det dessutom lottas ut storartade båtmässiga och sportiga presenter bara ökar behållningen ännu mer.

Efter att ha deltagit tre gånger, drar det duktigt att vara med i år igen. För som det heter fyra gånger är fint och delad glädje är dubbel glädje. Med andra ord – kom till Bullandö med din kära eller nära och se om ni kan ta en 56-årig Folkbåt med min kära eller nära.

{artprettyphoto path="images/stories/curres/bullando/nyo" height="75" showTitle="0" slideshow="12000" autoplay="true" social_tools="false"/}

Foto Lasse Eklöf

Idén till en doublehandsegling från Bullandö ut genom skärgården och tillbaka kläckte Mats Runström våren 2012 för att få en sällskaplig avslutning på säsongen. Då anade han inte att initiativet skulle bli näst störst på Ostkusten efter tuffa Twostar.

Förutseende seglare kände förstås sug i sinnet, varpå 68 båtar kom till start. Ståtliga Refanut med Fredrik Wallenberg och Anders Lewander seglade fortare än den beräknade tiden och vann stort. Tvåa blev Jonas Stenbeck och Thommy Sundström i en 38 fots Onyx.

2013 startade 59 båtar i strålande sensommarsol, varma vindar och vinnare blev Onyxen med Jonas och Thommy, tvåa kustens meste vinnare Per Lindstedt i sin fartstinna Finngulf 33.
Med 82 anmälda ekipage till 2014 års Nordic Yachts Open, åtskilliga återkommare och föregående års vinnare på linjen var frågan – vem skulle få målskottet? Förutsättningarna var på nytt gynnsamma - varmt och soligt, ökande vind under dagen och en lagom lång bana med inte alltför mycket navigering.

På nytt startade alla enskilt, det vill säga på sin egen tid, för noll kiv och trängsel på startlinjen, så att även nyblivna seglare ska vilja vara med.

Inte heller 2014 startade någon för tidigt, många prickade tiden perfekt och drog iväg norrut över Kanholmsfjärden. Först iväg gled de långsammaste båtarna med en viss Folkbåt, en NF, en Albin 78 och en Sunwind 26. En lätt halvvindsbog tillät de som hade gennaker att sätta den och att snabbt öka avståndet till båtarna bakom. Särskilt väl styrde far och son Håkan och Henrik Lindqvist i deras Albin Alpha.

Men skulle övertaget räcka banan runt – 20 sjömil? Spänningen med upplägget i Nordic Yachts Open 2014 är just att se om man kan segla ikapp och förbi andra båtar. Eller att hålla alla som startat senare efter sig.

Ofta anser kappseglare att en viss typ av båt gynnas - mycket undanvind fördel lätta breda båtar. Lång frisk kryss - fördel smala tungkölade båtar. Det är således ingen enkel uppgift för en arrangör, att göra alla deltagare nöjda.

Men Mats Runströms banval 2014 blev perfekt. Vi som var med uppskattade att få en trevlig taktisk kryss från kant till kant över Nämdöfjärden. Runt fyren Franska Stenarna i 3 - 5 m/sek betydde –fördel långsmalt.

Därefter plattläns norrut - fördel lätta båtar. Sedan genom Långholmshålet på Kanan följt av en rivig halvvind för gennaker till Trollharan det vill säga fördel breda, moderna båtar. Som final kom en sträck in i mål vid Djuröbron – fördel alla båttyper.

Först i mål – igen - blev Jonas Stenbeck och Thommy Sundström i sin smala, snabba Onyx. De seglade lika rätt och säkert som 2013 och behövde inte ens fyra timmar för att klara distansen och segern. Och det berodde mer på deras seglingsskicklighet, än på båtreceptet, för tvåa blev en halvbred Albin Nova med Martin och Ulf Olsson. På omräknad tid skilde det bara 1 min 44 sekunder.

Trea blev arrangören själv med sin gast Isabelle Lindsten - futtiga fyra sekunder från andraplatsen. De kunde ha ropat äntligen för sin placering, då den var deras bästa under säsongen.
Fjärde bäst blev far och son Lindqvist i Albin Alphan. Men allra vackrast denna dag seglade sagolika mahognykryssaren Winnie med mästerlige träbåtsrenoveraren Thomas Larsson och sonen Olle som besättning. 15:e plats på omräknad tid visar att devisen vackra båtar seglar väl stämmer. Klenoden Refanut med Charlotte och Gustaf Dyrssen drog också blickar.
Oavsett placering fick alla deltagare en lördag att minnas. Bättre sätt att tillbringa en dag med sin båt, sin sambo eller hustru, son eller dotter, sin kompis eller konkurrent på andra kappseglingar, kan inte ens den som inte heller 2014 kom i täten, komma på.

Enda problempunkten, men en angenäm sådan för kustens kanske coolaste kappsegling, är att få in alla seglare i hamnen och att få plats på middagen på Bullandö Krog.

- Det var maxat 2014, vill ännu fler vara med, kan man eventuellt behöva begränsa deltagarantalet. Men den dagen den sorgen. Det är bara att anmäla sig i tid till Nordic Yachts Open 2015 manar Mats Runström.

Lördag 5 september kommer solen att skina skönt, vinden vara ljummen 3 – 5 m/sek sydväst. En anda pokal - första pris, men bästa parpris och en mängd flotta priser gör alla deltagare glada över att ha varit med.

En viss Folkbåt kommer att vara starta igen. Men i år hottad med peke och assymetrisk spinnaker. Hur ska det gå? Kom med dina nära och se om du kan ta mig med mina.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer