Årets kandidater

Curres blogg:

Årets bästa nyheter - vilken vinner på lördag?

tva

Nu drar det ihop sig till prisutdelning för Årets Segelbåt i Sverige. Lördag 13 februari på Båtmässan koras vinnarna och ett överraskningspris väntar årets nytänkare.

De nio nominerade båtarna representerar de bästa av det bästa som lanserats i Sverige till 2016 och visar att trenden går mot allt bättre båt för pengarna. Till trevligheterna hör ökat fokus på hanterbara prestanda med lättare och starkare skrov utan att priserna skenar iväg.

Därtill uppvisar interiörerna ännu högre finish med nya pigga lösningar, som lyfter användbarheten och förstärker kvalitetsupplevelsen.


Tre nya svenska toppsatsningar konkurrerar med kontinentbyggen och en sensationsbåt från Kina om äran att utses till Årets Segelbåt i Sverige 2016.

Tävlingen är Båtmässans i Göteborg och Maringuidens initiativ för att stötta segling och öka intresset för segelbåtar i Sverige. Juryn, med lika många kvinnor som män, seglar, synar och premierar de allra bästa nya utifrån segling, design, användbarhet, uppbyggnad och pris.

De nominerade i Familjeklassen

dufour350

Dufour 350- Hem på havet
Dufour Yachts är duktiga på rymliga, väldesignade familjebåtar med livfulla seglingsegenskaper. Nya 35-fotaren följer stilen med lovande linjer, proper finish, god volym, dubbla rattar och ett roder.

Hanse315

Hanse 315 - Fyndigt recept
Förträfflig för nybörjarfamiljer, trendiga och erfarna seglare är Hanses nya 31-fotare. Den erbjuder ovanligt pigga, trygga prestanda, dubbla rattar, maxad inredning med modernt utförande till fördelaktigt pris. Folierat skrov är nytt och färgstarkt.

maxione

Maxi 1200 – Maxat tänk
Med elegant design, fräschör interiört, hydrodynamiskt skrov, säker sittbrunn och solid gång, har Maxi Yachts skapat en toppbåt för familjer med hjärta för finess. På pris kontra finish bjuder Maxi 1200 därtill på en ny djupare dimension.

De nominerade i prestandaklassen

ArconA465

Arcona 465 Carbon – potent toppbåt
Stefan Qvibergs och Arconas nyhet vill i ett och samma paket vara både en potent regattaracer, lasttålig långfarare och milslukande semesterkryssare. Det nya är kombinationen kolfiberskrov, mycket segel och kvalitetsfinish invändigt. Filosofin ger en stark, snabb båt med en måttfull, familjär och svensk sober profil. Priset är satt för att ta plats i första klass.

faurbyFaurby 365 E – Dejligt dansk
Mot strömmen av storvarvsbyggen, men en riktig pärla är slanka, snygga, smidiga Faurby 365E made by Thomas Hougaard.

Med glimrande gång, mästerligt utförande, betagande träinredning tjusar hans båt med en Känsla som få och att kunna få plats i fler hamnar än de flesta andra 36-fotare.

2FarEast28segling2

Fareast 28R Raket till pangpris
Kinabygget Farerast 28R fyller ett tomrum med sina fenomenala prestanda till ett fantastiskt pris. Utförandet är enkelt och inredning saknas för att hålla ner priset.
I gengäld får fartfrälsta seglare en stark, supersnabb, snygg båt med internationell entypsstatus.
Inte sedan 1980-talet har så mycket segling gått att få för så lite pengar.

De nominerade i långfärdsklassen

Adventure55

Adventure 55 Råbarkad långfärdslyx
Den har alla attribut som brukar utmärka en robust långfärdsbåt – omålat aluminiumskrov, höga fribord, vindruta, lyftköl och sittbrunnsbåge till storskotet. Skillnaden är att invändigt är utförandet och stilen som på det bästa Orustbygge.
Med beprövad hydraulteknik, hög rigg och generös segelyta är denna milslukare ett koncept som gör intryck på expeditionslystna och vana seglare.

contest2

Contest 42 CS – skönseglande mini-yacht
Mottot för holländska Contest 42 CS är liv, stil segling och individuellt utförande och planlösning. Den eleganta däcksalongen, döljer väl de höga friborden och ger en ljus, djup inredning med lyxig atmosfär.
Avancerat, modernt byggsätt och gediget hantverk samverkar till att ge yachtkänsla. Mest överraskar seglingsegenskaper med sting. Funktionaliteten har inte samma standard.

Linjett43

Linjett 43 – Toppad tidlöshet
Att förnya sitt omtyckta koncept med välseglande, gediget inredda båtar är målet för kvalitetsmedvetna Rosättra Båtvarv med Linjett 43. Resultatet är en bländande blandning av nytänkande och traditionellt hantverk.
Med fina prestanda för långfärd, semester i skärgården, fin innervolym, nyheten lyftköl och spetsad för kappsegling visar att receptet är rätt – småskalighet ger massor.

Sittbrunnenfilmer