Nyhetsrik höst väntar

HR340introCodeZero

Hallberg-Rassy 340 seglade redan i juni, men visas för första gången på Öppet Varv i Ellös.

 

Sun 440

Jeanneus nya Sun Odyssey 440 får urpremiär på Marstrand Boat Show. Och dagarna innan i Stenungsund.

Nyhetsbitna seglare kan se fram emot en höst med fler nyheter än på länge. Både Öppet Varv i Ellös och Marstrand Boat Show får världspremiärer och lovar att bli en högtid för vänner av segelbåtar.

Frågan är emellertid vem som vinner dragkampen om seglarna? I Ellös visas 35 nya båtar plus 50 begagnade premiumbyggen. Hallberg-Rassys nya goding 340 får världspremiär och fem andra visas för första gången i Sverige.

Till Marstrand kommer 25 nya segelbåtar, Sun Odyssey 440 får urpremiär och två bjässar Hanse 588 och Lagoon 52 får svensk premiär.

Med tanke på antalet utställda båtar, kvällsprogrammet, mässmiljön, chansen att se båtar byggas och 18 Hallberg-Rassy samtidigt, kan emellertid Ellös bli allra bäst att mingla och mötas på. 

För familjer intresserade av toppfinish och lösningar i tiden blir Hallberg-Rassy 340 höstens intressantaste nyhet. För på nytt har German Frers och Magnus Rassy valt dubbla roder, fällbar badbrygga och smal effektiv köl. Utöver oväntade prestand,  har 340 en lyckad layout, som gör inredningen rymligare än i gamla 342 och stor för en 34-fotare.

Även HR 44 finns på plats i Ellös och visar att utvecklingen för cruisers kan ta språng.

Bland övriga premiärer i Ellös gör Najad 395 debut, om än bara som skrovklar och på land. Anledningen är varvets tidplan, första båten blir klar sent i höst. I gengäld har Najad sina andra höjdarmodeller på plats i sjön, 411, 450, 500 och 570.

Till Ellös skulle YD 41/Forsatio 41 komma. Men bygget har stannat upp av finansiella skäl.

Två andra världspremiärer är aviserade till Ellös, vilka är ännu oklart. Men svensk premiär blir det för Moody 54DS, Delphia 47, Sirius 35DS, CR 380 DS, Discovery 55 Mk II.

Utställarlista och program finns på www.oppetvarv.se.

MARSTRAND

Sweboats storsatsning Marstrand Boat Show hoppas locka seglare med svensk premiär för Hanse 585, Lagoon 52 och Oceanis 55. Dessa bjässar är exempel på det ökande intresset för lyxyachtliv till allt färre miljoner kronor.

Sportiga familjer nyfikna på nya Diva 34SC skulle fått se båten nu i augusti, men får vänta. Båten är anmäld till Allt på Sjön i Gustavsberg i september och är då kanske klar.

Nu kan istället Boat of the Show mycket väl bli spritt nya Jeanneau Sun Odyssey 440. Med sina flotta design, dubbla roder, skapliga segelyta, fasta peke och eleganta utrymmen, ligger den bra till för att ge Navigare Yachting ännu fler anhängare.

Av övriga segelbåtar i Marstrand hör Arconas till de intressantaste efter nya segrar, som ÅFOR 2017 för 380. Prestandabitna rekommenderas också att syna Dehler 42 och skaffa sig en åsikt om vad den ger för pengarna i jämförelse med Arcona 410.

Även prisvänliga familjebåtar i 34-35 fotsklassen finns att spana in och jämföra - Bavaria 34, Hanse 345, Oceanis 35 och Sun Odyssey 349.

Komplett utställarlista och program: www.marstrandboathow.se

 Naj 395.jpg

 Najad 395 kommer att visas på land skrovklar och ge an aning om vad dugliga designers förmår.

 


 

Sittbrunnenfilmer