Tar Nya Zeeland åttonde båten i Volvo Ocean Race?

m26935_14-043327-teambrunel.jpg

Team Brunel med Bouwe Bekking är med igen, om än med en sen start. Blev trea i Fastnet Race.

Med inte fullt tre månader kvar till start i Volvo Ocean Race 3 november är sju team klara, men den åttonde båten återstår. Men kanske Nya Zeeland får till ett sista minuten projekt? New Zealand Herald sade för en tid sedan att det kunde bli en nyazeeländsk satsning, då det aldrig varit så fördelaktigt pris på att starta. Och att det vore kommersiellt bra för landet med en inhemsk båt med tanke på att det blir stopover i Auckland i mars 2018.

I spetsen för planerna står America´s Cup seglaren Craig Monk, som var med och tog hem pokalen 1995 och 2000 och var grinder på Artemis förra och förrförra omgången. Enligt Dana Johanssen på New Zealand Herald har Monk betalat en deposition på sista båten, men i dagsläget står den kvar på varvet i Lissabon. Monk är en del av Nya Zeelands sagolika seglingskultur. Viljan att delta finns, yran efter segern i America´s Cup har knappt lagt sig i det seglingstokiga landet som har en stolt historia i Volvo Ocean Race och Whitbread innan dess, genom skeppare som Grant Dalton, Peter Blake, Chris Dickson, Mike Sanderson, Ross Field.

Kevin Shoeberidge, chef för ETNZ, har bekräftat för New Zealand Herald, att ett deltagande diskuteras, men att man borde ha varit igång för flera månader sedan.

Vad gäller besättning är f AC-seglare redan med i olika team, t ex Blair Tuke, trimmer på ETNZ i America´s Cup, som seglar med spanska Mapfre och Peter Burling som var rorsman senast. Men i Nya Zeeland finns förmågor och om ett deltagande kan finanisieras, går det förmodligen att få ihop en besättning. Korpar, vet dock att sista minuten projekt inte brukar lyckas -– minns Vestas förra gången.

VOR:s taleskvinna sade i vintras ingen båt kommer att ligga kvar vid kajenLikväl är frågan vad ska ske med den åttonde båten?

Senaste nytt om de sju anmälda teamen är att Charles Cudrelier med Dongfeng vann både Round Isle of Wight och Fastnet Race, som ingår i vad Volvo kallar Leg Zero.

Anmälda team: Akzo Nobel NED, Simeon Tienport, Mapfre ESP Xabi Fernandez. Vestas USA, Charlie Enright, San Hung Kai HKG, David Witt. Brunel NED, Bouwe Bekking. Clean Seas GBR, Dee Caffari, Dongfeng CHN, Charles Caudrelier.

In-Port race i Lissabon, Portugal fredag 3 nov 2017. Prisutdelning i Haag, Holland 30 juni 2018.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer