Friskt franskt nytänk vann Fastnet

I Fastnet Race 2017 var det på nytt franskt överst på prispallen, denna gång med en ny båt från veteranerna Joubert-Nivelt, en 39-fotare kort och gott kallad JND 39. Båten sjösattes 2016 och låter som en dröm för en kappseglare då ägaren Didier Gaudoux vann med sin dotter Coralie, sonen Thomas och några vänner, inklusive Figaro specialisten Fred Duthil.

 

JND 39 kom till i samarbete med konstruktören Bernard Nivelt, men Gaudoux sade att det hade tagit tid och att modifieringar gjorts för att inse båtens fulla potential.

- Det var verkligen svårt, vi var tvungna att göra en mängd ändringar och ändå hålla fast vid grundkonceptet, berättade monsieur Gaudox. Han är inte proffs, men har havskappseglat sedan 1978 och tog fram JND 39 för att vinna och särskilt Fastnet Race.

- Man måste ha lite tur med vädret för att vinna, men jag är mycket stolt över att ha designat båten ihop med Bernard Nivelt, det har varit min dröm de senaste 20 åren. Men jag vill inte vinna med tio proffs ombord, det viktiga för min del är att ha samma besättning år efter år och bygga upp andan mellan oss. Vi har en hel del roligt på så sätt.

Det nya i linjerna på JND 39 ser ut att vara att slaget på det låga skrovet börjar nästan vid fören, att det är uppdraget midskepps och som störst i aktern. Låga fribord, korta överhäng ligger i tiden för att få max seglande längd. Kölen saknar dock bulb, vilket beror på att IRC - regeln missgynnar sådana. Inga data har jag hittat, men svar från Joubert –Nivelt är beställt.

Bäste svensk i Fastnet blev Jonas Grander med Elliott 44 Matador – 21 totalt, men 12:a av 58 i sin klass. Stefan Wincrantz med Arcona 465 Salt kom 85:a av de 287 båtarna som fullföljde. Ker 39 Vencom med Johan Gustavsson bröt. Men inte Mikael Ryking - 11 av 23 i Class 40. Hans film från Fastnet går att se på www.rykingoceanracing.com.

Att vända sig till en slipad designer och få till en båt för att vinna, justera och ändra efterhand som man lär sig båten, låter optimalt. Men är svårt att realisera med tanke på att standardbyggen från Arcona med mahognyinredningar, kniper seger efter seger här hemma.

Eller också ger SRS-systemet vassa båtar nackdel, som ligger nära till att dra av resultatet i ÅFOR 2017. Rolf Relanders Cookson 50 Furiosa vann enligt ORC, men blev tvåa efter SRS, där Paul Nords Arcona 380 Imperiet vann. Rättvisare vore om ÅFOR seglades efter ORC, men då hade sannolikt deltagandet minskat rejält beroende på mätkostnaderna.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer