Mejla Shell

Mejl från Arktisaktivist:

Stoppa Shell!

Greenpeace bordade tidigt imorse den statliga finska isbrytaren Nordica utanför södra Öland. Det är andra gången på två dygn som Greenpeace lyckats borda fartyget, som på grund av aktivisternas ingripande blev tio timmar försenat från avfärden i Helsingfors. Nordica är inhyrt av Shell för att assistera i oljeborrning i Arktis i sommar. 

Det kom ett mejl från en annan av aktivisterna:

"Jag heter Andreas och har under de senaste åren haft förmånen att besöka Arktis vid ett flertal tillfällen. Idag klättrar jag ombord på en finsk isbrytare som är på väg mot Alaska för att hjälpa Shell borra efter olja. Alla har en gräns - för mig går den i Arktis. 

Arktis är ett av de sista orörda naturområdena på planeten, hem för unika djurarter som redan drabbats hårt av ett flertal miljöproblem, såsom miljögifter, och överexploatering i form av jakt. De skulle inte tåla ytterligare påfrestningar som ett oljutsläpp skulle innebära.  

Isarna som täckte Arktis var tidigare ett effektivt skydd mot oljeborrning. Men när klimatförändringarna nu gör att de smälter i allt snabbare takt, till följd av vår förbränning av just olja, öppnas Arktis för bolag på jakt efter mer olja. 

Det sägs att ca 13 procent av världens hittills outnyttjade oljereserver finns i Arktis. Det låter inte som särskilt mycket, och en effektivisering av oljekonsumtionen hos de mest oljeslukande länderna skulle låta oss slippa suga ut jordens nordligaste, kostsamma oljedroppar. Är det då värt att exploatera en av våra sista och mest känsliga vildmarksområden? Det tycker inte jag. Den olja som vi till nöds måste förbruka, ska istället användas till att genomföra en omställning till grönare energi. Detta tillsammans med en kraftig effektivisering av vår energikonsumtion kan göra att vi kan lämna Arktis ifred.

I mitt jobb som guide i både Arktis och Antarktis har jag haft möjlighet att jämföra dessa platser. Båda polerna är helt fantastiska och unika, men medan Antarktis är skyddat från mänsklig exploatering, är Arktis helt oskyddat. I min drömvärld skulle de nordliga polarområdena ha samma status som de sydliga - skyddade från oljeborrning, fiske och annan industri. Med denna drömvärld för ögonen åkte jag i maj förra året till Grönlands västkust för att protestera mot den oljeborrning som Cairn Energy skulle utföra under sommaren. Cairn hade valt att hemlighålla sin beredskapsplan för hur bolaget skulle agera vid ett oljeutsläpp, och vi undrade givetvis vad de försökte dölja. Vår aktion blev lyckad: vi fick företaget att offentliggöra beredskapsplanen så att den kunde granskas av oberoende parter - som fullständigt dömde ut den. Dessutom visade det sig att Cairn, till min stora glädje, inte hittade någon olja under sina borrningsförsök.

Nu ska Shell ge sig ut på samma uppdrag, denna gång för att provborra utanför Alaskas kust. Mitt sätt att uttrycka vad jag känner är att försöka stoppa den isbrytare som nu är på väg för att hjälpa Shell. Egentligen gör jag och mina vänner på Greenpeace det som Carl Bildt, Arktiska rådets ordförande, borde göra. Inte för att jag kan se honom borda en isbrytare iförd överlevnadsdräkt, men han borde agera på sitt sätt - han borde se till att Sverige verkar för ett stopp för oljeborrning i Arktis. Han skulle ha en majoritet av riksdagen bakom sig, eftersom Folkpartiet, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet (inklusive miljöminister Lena Ek) alla vill skydda Arktis från oljeborrning.

Det är dags att tänka om! Konsekvenserna vid ett eventuellt oljeutsläpp skulle bli enorma, och möjligheterna att sanera efter ett sådant i Arktis är i det närmaste obefintliga. 

Men vi kan stoppa Shell och andra oljebolag från att förstöra Arktis! Du behöver inte borda ett skepp för att åstadkomma förändring - du kan mejla Shell och be dem sluta borra efter olja och be dina vänner göra samma sak. 

andreasTillsammans kan vi rädda Arktis!"

Andreas Bergström
Greenpeace

Sittbrunnenfilmer