Marinbesök i Kalmar 26:e maj

Den svenska marinen kommer att vara med på båtmässan i Kalmar. Det blir marinens korvett HMS Stockholm som kommer på besök under lördagen, den 26 maj. Allmänheten är välkommen ombord mellan kl. 10 och 16.
– Vi ser fram emot att möta alla sjöintresserade människor på Kalmar Båtmässa och få tala med dem om både marinen och livet till sjöss, säger Jimmie Adamsson, som är informationschef på Sjöstridsflottiljen i Karlskrona.
Korvetterna är mångsidiga fartyg, som med stor uthållighet kan genomföra många olika typer av uppdrag. HMS Stockholm har t.ex. varit insatt i antipiratoperationen utanför Somalias kust.
HMS Stockholm och HMS Malmö byggdes 1984–1985 på Karlskronavarvet som ledningsfartyg för de dåvarande ytstridsflottiljerna. Fartygen modifierades 2000–2002, då de bland annat utrustades med ett toppmodernt stridsledningssystem. Att verka i en internationell miljö tillsammans med andra nationer är en del av vardagen. Fartygen har sensorer och vapensystem med långa räckvidder. För strid på långa avstånd används sjömålsrobotar. För självförsvar samt för strid på kortare avstånd finns en 57 millimeters allmålspjäs. Mot ubåtar är fartygen utrustade med sjunkbomber och målsökande ubåtsjakttorpeder.
– Det är fantastiskt roligt att kunna välkomna marinen, säger Maria Sampson, som är projektledare för Kalmar Båtmässa. Hon tillägger att det blir flera nyheter vid årets mässa.
– På fredagskvällen blir det t.ex. ett kvällsrace med C55:or och på söndagen visar Sjöräddningssällskapet en helikopterräddning. Dessutom blir det modevisning med marint mode både på lördagen och söndagen, berättar hon.
Kalmar Båtmässa hålls i Kalmar Gästhamn den 25–27 maj. Mässan invigs av Stefan Carlsson, landshövding i Kalmar län. Vid invigningen underhåller musikkåren Lyran och operasångaren Thomas Björklund Svensson.

Sittbrunnenfilmer