Hanseboot i Hamburg

Kultur och trevlig säljare i Hamburg

forsaljare

Mörkret sänker sig tidigt om kvällarna, kylan slår till och båten ligger sedan länge på land. Då stundar tid för båtmässor. I början av november besökte jag Hanseboot i Hamburg. Det kändes spännande att besöka en utländsk mässa och utforska vad som skiljer sig gentemot de svenska båtmässorna.

Den största skillnaden mötte oss direkt efter entrén. Fantastiska foton i marina miljöer klädde väggarna. Vackert och inspirerande. Vidare längre in följde mer konst. Klassiska målningar på stora skepp. Svepande sanddynor med växter som kryper ur ramen. Kombinationer av målning och segelduk. En konstnär gjorde målningar på sjökort. Innovativt och annorlunda. Skulpturer. Ett jättestort vernissage med massor av konstnärer som arbetar i olika material men alla med samma inriktning. Detta hoppas jag verkligen att de svenska mässorna anammar. En skön kontrast med konst som väcker helt andra sinnen mot vad man normalt upplever på en båtmässa.

Flera företag förevisade coating av båtar i starka färger och mönster. En chockrosa båt i år kanske? Detta har säkert förekommit på svenska båtmässor också men inte i så stor utsträckning som här. För övrigt kändes det som en van miljö. Båtarna är stora, dyra, breda i aktern och säljarna lite trötta och oengagerade. Det känns som om moderna segelbåtar inte är gjorda för att luta. Få har tänkt till på hur rorsman ska stå på kryssen. Elan sticker ut med egna lösningar. En lucka som fällas upp och sätta foten på när det lutar. Ratt som kan svängas från sida till sida. Nere i båtarna är allt fint och rent men det saknas lister i skåpen och grabbräcken. Med en stor och modern båt vill man väl ge sig ut på längre sträckor och i lite tuffare väder?

{artprettyphoto path="images/stories/hanse" width="125" height="100" theme="dark_square" slideshow="6000"/} (Klicka på första bilden för att se bildspel.)

Efter några timmars låtsasköpande av för dyra båtar var det dags att bege sig till den andra delen av mässan – den flytande. Trevligt att få både och på samma mässa. Bussar slussade ner oss besökare från mässan till hamnen och sedan tillbaka. Underbart skönt att komma ut i luften som dessutom var varm och fylld av strålande sol. Vi blev genast bjudna ombord på Contest 50 CS. En mycket trevlig och intresserad säljare gick noggrant igenom båten och visade underbara genomtänkta detaljer. Utdragbara hyllor för kryddor, oljor, barskåp osv. Tvättmaskin såklart. Riktigt navbord med plats för ett utbrett sjökort. En trevlig sittbrunn där rorsman kan sköta allt. Inga utstickande detaljer på däck, allt är nedsänkt. Stilrent och genomtänkt. Skulle vara trevligt om flera säljare faktiskt intresserade sig för kunderna, de kanske rent av skulle sälja en båt.

Sedan följde en härlig promenad i hamnkvarteren i den ljumma kvällen och middag på liten kvarterskrog innan bussen gick tillbaka till mässhallen. Suveränt att kunna se på båtar både ute och inne och slippa mässkoman som brukar infinna sig på eftermiddagen. Hanseboot är väl värt ett besök men missa inte hamnen och kombinera mässbesöket med annat trevligt i staden.

Stina Lönn

Sittbrunnenfilmer