Båtprylar i c-hallen

Inte många ess

Tänkte jag skulle ta en närmare titt på årets tillbehör. På en mässa måste det väl vara mängder av nya spännande prylar? OK för 2 år sedan när jag skulle göra samma sak då visade alla upp sina elektriska ankarspel och med min tvålkopp till båt kändes det rätt överflödigt. I år gick jag runt och frågade några av våra stora återförsäljare vad de hade för ess i rockärmen, men de måste fått en dålig giv för mest ville de kränga det som blivit över sedan förra året. Massor av reafynd alltså. Innovatörer då? Jo jag hittade åtminstone en som visade upp EFOY, en bränslecell som fixar strömförsörjningen ombord även de dagar solen inte skiner från den klarblå himmel som vi förväntar oss. Lätt att installera, minimalt med underhåll och vi slipper kanske höra grannen köra sin motor i en timme på morgonen efter att ha sett den sena filmen på TV. Inte dumt alls.

 

Ibland när jag bara blir så trött på allt som säljs och allt försäljarsnack brukar jag istället bedöma vad företaget har för godis att bjuda på, årets rekord går till Hansen Marine där de bjöd på ostkuber, ölkorv, jordnötter, hallon&lakritsbåtar samt starköl, ett stort tack till deras försäljningschef Calle Arkelsten som vet vad en trött man behöver för att återfå kraften.

Ronald Svan på företaget Arkadien visade upp sina solföljare för solpanelen som styrs av kompass eller klocka, det såg lovande ut och kan nog vara ett bra sätt att få ut mer av dagsljuset.

Aspen akrylatbensin är ingen nyhet, men nu börjar den bli tillgänglig på fler och fler ställen i pumpar istället för på dunk. Och det finns klara fördelar med akrylatbensin, utöver att den är bättre för miljön är den också åldringsbeständig, motorn startar snällt efter långt stillestånd. Och i Aspens monter bjöd de väldigt goda salta karameller.

I övrigt tröttande jag rätt fort på prylar och tillbehör. Istället sökte jag mig bort mot en annan del av C-hallen. Ett segel på en Trissjolle drog till sig blicken och gamla minnen kom tillbaks. Tänk att Trissjollen fortfarande lockar över 40 båtar till start i SM. Båten ritades 1958 och tillverkas på beställning än idag.

Bredvid Trissjolleförbundet huserade en annan legendarisk verksamhet, UBB, Ungdomarnas båtbygge där Nisse är Nestor och man bygger inte bara sina egna båtar ombord på fartyget Stenfjell vid Söder mälarstrand, på sommaren ordnas seglarläger och på hösten kappseglingar.

En till utställare vill jag nämna, en favorit sedan flera år. Semona säljer fina glas och tallrikset av hög kvalitet och snygg design. Bra priser och varje år hittar jag något nytt, i år blev det en karaff så jag slipper ställa fram boxen på bordet.

Träffade en gammal bekant som besökt båtmässan i säkert närmare 40 år, han konstaterade att mängden och volymen på antalet kataloger ökat, men att de annars var precis som förr. ”1968 gick jag in genom entrén tomhänt och kom ut med en Vindö 30, den hänger nog med lika länge som jag, är inte dagens båtar väldigt fula?”

Imitatören Göran Gabrielsson propagerade mot den nya promillegränsen på 0,2. Om detta infekterade ämne återkommer jag när mässan är över, jag är inte helt överens med det så kallade båtfolket...

Christofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer