Gelin korar segelbåt

Årets svenska segelbåt kommer från Göteborg.

gbg

Nu ska det bli en svensk segelbåt som vinner pris varje år. Det är Båtmässan i Göteborg, först ut bland mässorna på våren. Curt Gelin som brukar testa nya båtar har tagit det här initiativet i samarbete med maringuiden.se

– Under mina år i juryn för European Yacht of the Year såg jag hur en del mindre varv i Sverige och Danmark med nya intressanta båtar inte tog sig till testerna i Ijmuiden eller Barcelona och därför inte kunde komma ifråga. Med Årets Segelbåt får alla nya segelbåtar som säljs i Sverige samma förutsättningar när testerna sker i våra vatten, säger Curt Gelin om bakgrunden till priset.

Bengt Wallin projektledare för Båtmässan i Göteborg ser fram emot mässans roll i Årets Segelbåt.

– Göteborg är Sveriges seglingshuvudstad så vad är naturligare än att Årets Segelbåt utses på Västkusten. Båtmässan inleder båtsäsongen och med Årets Segelbåt vill vi locka nya och fler besökare med bl. a prisutdelningen inför publik. Vi vill också medverka till att skapa en god tradition i samma stil som Årets Båt i andra länder.

I projektet ingår även maringuiden.se, landets ledande marina portal, som med Årets Segelbåt ytterligare vill bredda sitt utbud. Dick Jexby, ägare förklarar:

– maringuiden.se är den äldsta och största marinportalen i Sverige. Som medverkande i Årets Segelbåt blir vi mer aktiva och ett naturligt forum för alla som är intresserade av nya segelbåtar. Tester av alla nyheter, som kan bli aktuella för priset, kommer fortlöpande att publiceras på maringuiden.se. Vi kommer också finnas på plats på Båtmässan.

Av rättviseskäl utses Årets Segelbåt i tre kategorier: Familjebåtar, prestandabåtar och lyxbåtar. För bästa beslutsunderlag nominerar och testar en allsidig jury båtarna. Den består Jacqueline Widström projektutvecklare på Svenskt Marintekniskt Forum, Lena Jexby webbredaktör på maringuiden.se, Rolf Eliasson känd båtkonstruktör, Bert Andersson, storseglare, Mats Hovde, Båtmässan i Göteborg samt Curt Gelin bekant båtjournalist. Kriterierna är seglingsegenskaper, design, nytänkande, kvalitet och prisvärdhet.

Tre båtar i varje kategori kommer att nomineras, vilka tillkännages månadsskiftet augusti/september. Efter detta testseglar juryn båtarna, utser vinnarna, som dock hemlighålls fram till Båtmässan i Göteborg 2013, där den spännande prisutdelningen sker inför publik.

Sittbrunnenfilmer