Colbing i Nynäshamn

Balsam och magspark

motorbat

När Sören Colbing berättar om naturen året runt i Stockholms skärgård tror man först inte det är sant, skrev vi i recensionen av den nionde boken, Årstidernas skärgård. Nu presenterar den nya konsthallen i Nynäshamn hans fotografier och konsttryck med motiv från kust, hav och skärgård, men även en del andra bilder. En hel del nytt på den hittills mest omfattande utställning som Colbing har haft.

Sören Colbing fångar den natur som har präglat honom sedan barndomen. Skärgård, fotografering och båtar blev tidigt viktiga i hans liv. När det gäller båtar är Colbing initiativtagare och idégivare till ”Stora jaktkanoten”, och nu är han aktuell med sitt båtprojekt ”Skärgårdsströvaren” som är en miljöanpassad aluminiummotorbåt. Båtar som ger honom möjligheten att hitta de motiv han söker, året om och på svårtillgängliga platser. Hans bilder har setts av flera hundra miljoner TV-tittare världen över när bildspelet ”The Archipelago of Stockholm” visades. Han har erhållit ett antal utmärkelser och priser, till exempel Pandapriset.

storskrak

Colbing är upphovsman till nio böcker och han skriver just nu på sin kommande roman ”Isflickan”.

- För mig är det oerhört viktigt att få möjlighet att skriva, berättar Sören Colbing. Mina bilder visar det som jag tycker är vackert och skrivandet är en sorts motpol. I romanen, ”Isflickan” skildrar jag sådant som jag reagerar starkt på och som jag inte tycker är OK. Om mina bilder är som balsam för själen är romanen närmast att likna vid en spark i magen.

På konstpoolen i Nynäs tycker de att det ska bli spännande att få ställa ut dessa vackra och stämningsfulla motiv, där man får känslan av att vara på plats och uppleva dem i verkligheten.

Vernissage på konstpoolen, lördag 12 november, kl: 11-17.

klipor

Sittbrunnenfilmer