Kappsegling:

Ångpanneracet i stan

Ångpanneracet startar snart

Strömmen stängs

450karta

På torsdag stängs Stockholms ström för fritidsbåtar - Gotland Runt har köpts upp av Ångpanneföreningen och flyttat till stan. På lördag och söndag startar man i stan, sen blir det omstart ute i Sandhamn för själva havskappseglingen. Men redan på torsdag drar evenemangen igång på Skeppsholmen med musik och offentlig invigning 18.30 med prinsen Carl Philip.

Seglingen kommer att direktsändas av BLUR, Solidtango och Hamnen i video, och för radiokommentarer svarar en specialradiokanal på 91,8, en variant av Skärgårdsradion på 90,2. Även KSS kommer att ha egna webbsändningar på sin hemsida.

Det finns ju ett begränsat utrymme för att starta flera hundra båtar inne på Stockholms Ström. Därför kommer det att bli två startdagar, lördag 30 juni och söndag 1 juli, där båtarna skickas iväg klassvis med cirka 15 båtar åt gången. SRS startar på lördagen och ORC Int, samt de största båtarna i SRS, på söndagen. På söndagen startar även de klassiska båtarna.

Starterna kommer att pågå mellan kl 11.00 och 14.00 båda dagarna. Och till skillnad från när starten går ute på havet utanför Sandhamn, så kommer de snabbaste båtarna nu att starta först för att undvika incidenter vid de trånga passagerna längre ut i skärgården.

Redan på torsdagen 28 juni öppnar evenemangsområdet som kommer byggas upp på sydöstra delen av Blasieholmen, dvs. framför Nationalmuseum och framför allt på Skeppsholmen, strax norr om af Chapman. Stockholms Stad kommer att lägga ut fem stora flytbryggor där ÅF Offshore Race-deltagarna kan ligga med sina båtar i väntan på lördagens och söndagens starter

I eventområdet kommer sponsorer och utställare att han sina tält. De kommer att bjudas på underhållning från en scen och det kommer att finnas restaurangtält där besökare kan ta en fika, ett glas öl och en bit mat. Men även utanför området kan intresserade njuta av skådespelet på vattnet. Hela Skeppsbron och Stadsgårdskajen, samt Katarinavägen, Fjällgatan och Fåfängan erbjuder fantastiska utsiktsplatser där man kan följa starten. Vill man ha ännu mer information under startdagarna så rattar man in kanal 91,8 som är Radio ÅF Offshore Race. Där sänder radioprofilerna Jesse och Loogna live varje dag inför och under tävlingen och det sker i samarbete med Skärgårdsradion (90,2)

Själva kappseglingen, ÅF Offshore Race, är från och med i år ”bara” en bana runt Gotland, till skillnad från de senaste åren då det seglats på tre banor. Till denna bana tillkommer bara Classic banan som inte seglas runt Gotland. Där tävlar de äldre träbåtarna. För övrigt är AIS- rapportering ett krav och totalvinnaren koras i ORC Int.

På onsdagen 4 juli avslutas regattan med prisutdelning och regattamiddag i Sandhamn.

Sittbrunnenfilmer