A

Curres blogg:

Beslagtagen groteskyacht frisläppt

White Pearl A Seite

I lördags angjorde världens största segelyacht ”A” Gibraltar”, efter att ha lagt loss från varvet i Kiel 5 februari. Planen var att bunkra diesel i Gibraltar och snarast lätta mot Cartagena, där det sista av inredningen ska installeras.

Men så fort ryske miljardären Andrey Melnichenkos yacht lagt till, klev kronofogdar ombord med en stämning från varvet Nobiskrug i Kiel. Deras krav var på sammanlagt €15,3 miljoner för obetalda fakturor. Yachten togs i beslag och vakter placerades ombord. Först igår när summan deponerats i en Londonbank kunde ”A” lägga loss.

Kronofogden Liam Yeats, kommenterade till Gibraltar Choice och på hamnens hemsida att i den ombytliga shippingvärlden är ekonomiska tvister en olycklig, men förekommande del av tillvaron.

Beslag är ingen tilltalande handling och en sista utväg. Men hanteras ärendet effektivt och smidigt, brukar det sluta i en säker lösning av tvisten, förklarade han.

Just det hände i tisdags eftermiddag – ett ombud för Melnichenko deponerade summan på ett spärrat konto hos en bank i London. Vilket varvet godkände.

Därefter klev vakterna på “A” iland, varpå yachten frisläpptes natten till onsdag och lättade på morgonen mot Cartagena.

”A” är omtalad för sina häpnadsväckande linjer, sin storlek på 143 meter, sina bombsäkra rutor, 40 övervakningskameror, utsiktsdomen om 6 x 3 meter under vattnet, helipads, hissar mellan de åtta våningarna, för sina tre fristående master om 100 meter vardera över vattnet och utkikstorn 60 meter upp och sin hybriddrift.

Designer är Philippe Starck, som uppfyllde Andreys vilja att” tänja gränser på design, teknik och att utmana dödläget i yachtindustrin”. Monsieur Starck designade också Andreys motor yacht med samma namn, 119 meter lång, som ser ut som en korsning mellan U-båt och korvett.

Tanken med namnet ”A” sägs vara att stå först i fartygsregister. men är också en gest till hustrun Aleksandra, f d toppfotomodell från Serbien.

Andrey Melnichenko har enligt uppgifter satsat 400 miljoner dollars på sin nya “A” plus 300 miljoner USD på sin a motorbåt och lär vara god för 13 miljarder USD.

Förmögenheten har han byggt upp genom ett kolbolag, ett kembolag, en kedja med växlingskontor och en egen bank.

För att resa mellan sitt hemland, sina yachter, sina hus i England och i Antibes och sin takvåning i New York har Andrey Melnichenko en Boeing 737 med registringsbeteckningen MY – BBJ – my own business jet.

Tvisten med varvet i Kiel var inte den första för 43 - årige Andrey. När han tog emot sin motorbåt, stämde han International/Akzo Nobel på 15 miljoner dollars för målningsarbetet.

På samma gång kan man minnas det gamla ordspråket – vissa straffas direkt. För hur i hela friden kan någon vilja ha en båt som A? Maken till grotesk show-off har inte ens de rikaste sett. Men det är precis vad det handlar om – att kunna skryta mest. Och det lyckas Andrey med, när A visar sig kommer nyfikna att flockas. Och media, som säljer på skandaler och tvister. Bad news travel fast, är en gammal klyscha, men den stämmer visar fallet ”A”. Så fort stämningen lämnats in i Gibraltar, kablades nyheten ut över världen.

Curt Gelin


Senaste inläggen

Succe', trots allt!
21.03.2023, 15:26 av niklas

Bokpremiär i Göteborg och Nacka
21.03.2023, 11:49 av niklas

Starlink och facebook sjöräddare
16.03.2023, 09:04 av niklas

Eniro blir Skippo
13.03.2023, 17:11 av niklas

Spåra och fjärrstyr
13.03.2023, 13:03 av niklas

Logga in till kommentarer och forum

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Från bloggarna

Bokpremiär i Göteborg och Nacka

Batteribanken vid avfärden.

Boken om allt som gick sönder och allt som fixades på vägen runt jorden med Hafsorkestern presenteras med ännu fler bilder än i boken. Som jag förstås signerar om du vill. Välkommen att ställa kloka och dumma frågor, diskutera hur man utrustar en långfärdsbåt eller vilka hamnar man inte får missa och vilka man ska undvika.

30.3 Viking Yachting i Västra Frölunda. Jag är där från 16.00, bildvisning 18.00. Räkmackor!

28.3 Svenska Kryssarklubben i Nacka Strand.  Klockan 18.00 på Augustendalsvägen 7.

Läs mer ...

Godbitarna på Allt för Sjön

Mässans pärla, är utan tvekan den nybyggda Andungen i mahogny som Stockholms Båtsnickeri visar upp.

Allt för Sjön kallar sig i år för Sveriges populäraste båtmässa, ett epitet som ger förväntningar och som knappast går att diskutera. Att gå runt ett varv för att se på segelbåtar och klassiker tar inte lång tid, men är ändå givande. Ingen annan mässa är som Allt för Sjön. Som mötesplats är mässan en emotsedd träffpunkt efter tre års paus under pandemin.

Läs mer ...

Skepsis till SRS hos storseglare

På ett föredrag nyligen om båtutvecklingen de senaste 100 åren, presenterades olika banbrytande konstruktörer, reglernas inverkan på båtarna och ett antal framstående båtar. Samtidigt fick SRS en känga.
” En Kalle-Anka regel” sade föredragshållararen, tillika båtkonstruktör om systemet. Hans argument är att SRS inte tar hänsyn till faktorn stabilitet och systemet inte är transparent.

Läs mer ...

Sittbrunnen på Facebook

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line