Larry och Russel stämda av sparkad trimmer

oracleSom många kanske minns från Meetingspot på Båtmässan förra veckan, var America´s Cup seglaren Kyle Langford på plats och berättade hur han från att ha varit trimmer på Oracles B-katta inför America´s Cup 2013, plötsligt blev ordinarie och fortsatte med att vinna. Kyle berättade att han fick platsen sedan en i ordinarie besättningen blivit tvungen att sluta segla med, sedan han prickats av ISAF för regelbrott.  Nu har dock den utestängde Matt Mitchell gått till motattack.

Oracle CEO Larry Ellison looks on during the America s Cup race between Team NZ Lunna Rossa 2013 GETTY 290x166Matt Mitchell har stämt sin forne arbetsgivare OTUSA - Larry Ellison med hänvisning till att hans lagkamrat Simeon Tienpont ljög i samband med att ISAF utredde, dömde och straffade laget . Skälet var att det uppdagats att Oracles träningskatta inte följde reglerna, vilket kallades skandal. Som bekant ledde domen till att Oracle startade med minuspoäng i själva matchen.

mat mitchell 290x166Matt Mitchell menar att han blev oskyldigt avstängd, att Tienpont var den skyldige till fusket och han som skulle ha räckt upp handen och tagit på sig skulden. Därför överklagade Matt beslutet i amerikansk domstol, som fann att ISAF felat. ”Man kan inte både vara åklagare och domare.” Det ledde till kraftig kortning av avstängningstiden.

Men innan dess kunde Matt inte ta ett erbjudande om att mönstra på en av Volvo Ocean Race båtarna för en lön om 500 000 USD. Avstängningen har lett till att han inte fått något annat jobb som seglare, utan fått försörja sig på båtreparationer.

America´s Cup kallas ibland för en såpa. Etiketten är berättigad när historier som den med Matt Mitchell kommer upp. Men samtidigt var själva seglingarna på SF Bay det kanske bästa som setts för oss bitna.

Oavsett vad hur det går för Matt har fem lag utmanat OTUSA till 2017. De är Artemis SWE, Ben Ainslie GBR, ETNZ NZA, Luna Rossa ITA, Team France FRA.

Dessutom hade velat veta om Martin Strömbergs lön är i nivå med vad Matt Mitchell erbjöds.

Curt Gelin och www.scuttlebutt.com

january 24 2015 tags America´s Cup och AP.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Öregrunds övärld -  Från Arholma till Örskär

Öregrunds övärld - Från Arholma till Örskär

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line