Vestas seglar igen

{jumi [jumi/vestasback.html]}

I lördags sjösattes, riggades och seglade Team Vestas Wind igen, tre dagar före beräknad tid. Champagne sprutades på båten, men gudmor kastade inte flaskan mot skrovet för att inte göra någon skada. Symboliken fanns i alla fall – det omöjliga har blivit möjligt och besättningens lättnad över att viljan att fortsätta, vann över allt förnuft. Särskilt Chris Nicholson låter och ser klart glad ut över att Persicovarvet lyckades bygga en till 60 procent ny VO 65 på mindre än halva tiden jämfört med att bygga en helt ny båt till racet.

Det har sagts förut, men förtjänar att sägas igen om man lyssnar ordentligt på Chris Nicholson, nämligen att det är alla inblandades förtjänst att den blå båten gör come-back. Han lovordar Volvo, Vestas, Persico, Farr och många andra för att de ville se Team Vestas Wind starta igen.

Men logistiken i sammanhanget, hur allt har fallit på plats i rätt tid, är inte uttalat vem som har varit spindeln i nätet för. Shore manager Neil Cox är dock mitt tips för han har häckat på varvet i Nembro sedan januari och haft överblicken. Om någon i räddningsstyrkan ska ha medalj, ligger han bra till.

På lördag väntar Inport Race i Lissabon och på söndag starten mot Lorient. Då får vi vänner av Vestas veta hur bra och beslutsamma Chris Nicholson och besättningen är. Men hur de än placerar sig är de vinnare – över byggtiden, över den olycksaliga grundstötningen och över allt förnuft.

- En underlig känsla att vara tillbaka i racet, men stort med allt som kunde ha stoppat oss.

Först nu går det upp för mig vad vi gått miste om. Men vi ska göra det bästa vi kan av de etapper som är kvar. Båtbyggarracet är klart, nu är det båt mot båt som gäller igen, sade Chris Nicholson när den flaggblå superblanka båten stävade ut ur hamnen i Lissabon för en första träningstur.

Den gick till Cascais och tillbaka i 10 – 12 m/sek för segel - och farttester, som verkar ha gått som planerat, igen av besättningens belåtna miner att döma.

- Det blir stort när grabbarna sticker till havs igen på söndag. Det har varit en hård kamp mot klockan för att få båten färdig och för min del kan jag säga att detta har varit min största utmaning någonsin, säger Neil Cox i ett meddelande från TVW (Team Vestas Wind).

Läs och se mer på
http://www.teamvestaswind.vestas.com

Curt Gelin

VOR 150530 asanchez 3522


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line