Curres blogg:

Vestas come-back perfekt final

Det få, om ens någon trodde skulle vara möjligt, blev just det när Volvo Ocean Race gick i mål i Lorient. Chris Nicholson blev som bekant tvåa på etappen från Lissabon.

- Det är en dröm, sade han känslofullt om placeringen och symboliken gick inte att ta fel på. En mer knäckt seglare än för ett halvår sedan, fanns inte på kartan. Men all hemsk prestigeförlust och energi, som förlorades på några sekunder mot en atoll i Indiska Oceanen, har nu med råge vänts till en riktig saga. Det är nästan som en Hollywoodfilm.

Sett ur uppmärksamhetsperspektivet är Team Vestas Wind en vinnare för hela Volvo Ocean Race och för sin sponsor Vestas. Utan att veta annat än att olyckor i alla tider gett rubriker, tippar jag att Vestas leder statistiken vad gäller visningar, följare och gillare i VOR. På den sista etappen vore det fantastiskt med en till pallplats, men oavsett, är Vestas come-back en seger för inställningen ”ge inte upp” och för professionalismen hos en sponsor.

Andraplatsen kom av ett bra vägval på dag 2.  När Vestas efter en medioker start gick in mot kusten, fick man ett vrid, och precis som i bankappsegling lyfte det i innerspår relativt övriga. SCA använde samma plan, låg före Vestas och fick fördel tidigare.

Likväl var seglingen över Biscaya den hårdaste under hela VOR med vindar på 30 – 40 knop och sjöar på 4-5 m/sek. Och kryss. Vilket fick många i besättningarna att bli sjösjuka. Halva styrkan i Vestas mådde illa av sjön. Ändå trimmade, revade och kämpade de och visade världen att med vilja kommer man långt.

Förmodligen hade Vestas viss fördel av att vara i bättre form fysiskt genom all träning under tiden de inte kunnat segla.

- När jag ser till vad vi har gått genom för att få båten i sjön, och om jag ska vara uppriktig hoppades jag kanske på en fjärde eller femte plats. Men tvåa – jag är överväldigad sade skipper Nicholson till racemedia när han klev iland i Lorient.

Chris Nicholson lär vara en fåordig man och när han medgav att han var lycklig för sitt team, uttryckte han en djup lättnad, som var och en som varit med om ett haveri på havskappsegling, sannolikt känner igen.

I egenskap av supporter för Vestas kan jag instämma med navigatören Tom Addis: Chris kan vara mycket stolt. Teamet har varit på en massiv resa. Inför etappen talade vi inget om förväntningar, men jag tror på Chris, vi är samma sort, ganska enkla typer egentligen.

Nu ser vi fram emot ”hela” den sista etappen, att komma in i rytmen, skaffa oss ett bra läge och försvara oss lika bra som på förra etappen. Det finns en så bra attityd i besättningen, alla supportar och litar på varandra. Det är en befriande upplevelse att få vara med om, inte många teams är som Vestas.

Med Vestas med i leken igen lär det bli ännu mer kamp om andraplatsen i VOR. Godmodige veteranen Bouwe Bekking mot de starka soloessen i Dong-Feng eller taktikmästarna OS- medaljbröderna Martinez i Mapfre?

Vem av dem kommer före vem till Göteborg? Och tänk om ställningen är så jämn att In-port racet lördagen efter midsommar avgör. En Tie-Break om silvret efter att ha kappseglat jorden runt i åtta månader – det skulle stämma perfekt med tävlingens devis ”Life at the Extreme”.

Curt Gelin


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line