Curres blogg:

Dehler populärast i Seapilot2Star

ny2

I dag startar landets kanske mest krävande havskappsegling - Seapilot2star i Oxelösund med pitstop i Visby och i Oskarshamn. 300 sjömil på två är kämpigt, för det brukar vara kallt och det har hänt att hårda nordvindar satt besättningarna på rejäla prov.

Men sådant hindrar inte att 107 båtar är anmälda, vilket är vad hamnen i Visby klarar. 106 kom till starten.

En förhandstitt på deltagarlistan visar på ett trender, en är vilka båttyper som är favoriseras bland bitna shorthandseglare. Den listan toppar Dehler med 16 båtar, följd av X- Yachts med tio, därefter Arcona och Linjett med åtta vardera och sedan First med sex båtar.

ny9

Båtarna med högst SRS är nästa trend. Högst tal i år, 1,427, har B & R 38:an Pac-Man med Jimmy Hellberg och Nicklas Carlsson. Näst högst SRS, 1,41, har Dehler 45 Solong med Johan Bratt och Örjan Berg, tredje högst, SRS 1,391, har de båda Arcona 430, som ställer upp , True Heading seglad av Anders Bergström och Martin Rylander samt Pingu med Mikael Widmark och Lars Lexell.

ny1

En annan trend gäller vilka som seglat 2star flest gånger. Här leder Anders Mathson och Niklas Svensson, de är med för åttonde gången. Sjunde gången blir det för fyra besättningar, femte gången för hela elva besättningar och för fjärde gången seglar sju besättningar. Första Seapilot 2Star blir det för 23 besättningar, och det tyder på att återväxten inom shorthand ser ut att vara bra.

ny3

Minsta båten är på nytt specialbygget Poseye på sex meter med Per Owe Svensson och Stefan Eriksson, som ställer upp för femte gången. Även J 80:an med Lars Bergqvist och Jan Fogelberg hör till dem som utmanar sig själva i en liten spartansk båt.

ny4

Vem vinner? På onsdag vet vi. Kanske Rolf Tannergård och Anders Lewander i Aspect 40:an Effect? Den förres beslutsamhet och den senares metodik ifråga om vägval och väderanalyser, kan avgöra. Eller Jimmy Hellberg och Nicklas Carlsson, som är lite yngre, eventuellt uthålligare och har ett fartövertag om det blir frisk slör med Jimmys lätta båt.

ny5

Eller kanske välseglade rutinerade Dehler 33:an Dagmar med Marcus Österberg och Mikael Söder, eller tidigare vinnaren Per Lindstedt i sin topptrimmade Finngulf 33 La Dolce Vita med Adam Blomkvist som besättning.

ny6

Kul är också att fem kvinnor är med och att de blir fler. Linda Fransson seglar på en Dynamic 35, Nadine Kugel på en H-35, Joanna Brovik på en Linjett 33, Elin Sikell –Lundin på en Prima 38 och Anna Svensson på en X-99.

ny7

Minsta båten i år igen är specialbygget från Oxelösund Poseye med Per Owe Svensson och Stefan Eriksson, som ställer upp med sin sexmetersbåt för femte gången. Näst minst är J 80:an med Lars Bergqvist och Jan Fogelberg.

ny8

Direktsändningar från en båt, bloggar från många plus intervjuerna i hamnarna som Sittbrunnen producerar, lovar att göra Seapilot2Star till den ledande seglingen för två att följa på våra breddgrader.

Curt Gelin

 


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Med floran i båten

Med floran i båten

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line