Curres blogg:

Team New Zealand oroas av rävspel inför America´s Cup

1BOATBIKES

Ända sedan Emirates Team New Zeeland snuvades på att ordna de utlovade uttagningsseglingarna i Auckland för America´s Cup, har ett kallt krig pågått mellan Kiwi-laget och organisationen bakom cupen –ACEA (America´s Cup Event Authority) ledd av Sir Russel Coutts och även gentemot övriga utmanarna. ETNZ-bossen Grant Dalton har beskrivit sitt lag som en ensamvarg och har uttryckt oro för manövrerna från sina konkurrenter.

ETNZ blev, med viss rätt kan man tycka, upprörda över att ACEA berövade dem kvalificeringsseglingarna, som i slutändan kostade laget sponsring från staten. Sedan dess har Grant Dalton och hans mannar hållit sig utanför utmanarkretsen, som han menar har skrivit om reglerna för att tillåta majoritetsbeslut.

- Vi är till stor del den ensamma vargen. Faran med det är förstås att det finns en hel del, inte bara Oracle, som inte vill att vi ska vinna den här gången. Man kan bara hoppas att vi inte blir sänkta till havets botten av en båt. ” Oj, det var en miss, ursäkta” och utan ge någon form av gottgörelse i regeln. Sådant oroar oss mycket. Det finns fem lag som vill se oss döda, inte bara ett, bara för att vi har förstört deras lilla parad.” sa Grant i en intervju med New York Times häromdagen.

2AshbyTuke

Till saken hör att ETNZ inte är med på den överenskommelse, som övriga lag nyligen gjorde, som går ut på de nuvarande 50 fots kattorna ska användas även 2019 och 2021. Dalton vill ha den gamla ordningen, där försvarare och utmanare bestämmer ordningen för nästa regatta i dokumentet kallat Challenger of Record.

- Eftersom vi har en skiljedom, var vår spontanta reaktion, att vi inte är intresserade av att leka lyckliga familjen. Jag tror att när deras dokument är färdigt, så motsätter vi oss det i grunden, meddelade Grant Dalton.

3SAILING

Intressant är också att regelexperter som Tom Ehman, tvivlar på att regeländringarna skulle hålla vid en rättslig prövning. Flera andra gånger i America´s Cup har tvister utkämpats i rätten när reglerna har avvikt från urprunget i Deed of Gift.

- Grant Dalton anser att America´s Cup på Bermuda är dömt att bli ännu en smutsig liten regatta.

- Enda extra incitamentet är att om vi inte vinner, så är Cupen död enligt de villkor, som New York Yacht Club satt upp en gång. Vi tror på de ursprungliga reglerna.

4Basen

Det går att förstå om Dalton är härsken, Nya Zeeland kom på foils till förra seglingarna, en lösning som Oracle kopierade, utvecklade och till slut vann med efter att ha förhalat seglingar i finalen. Förlusten för Nya Zealands hjältar blev tung och ännu tyngre på hemmaplan när Dalton sparkade Dean Barker som rorsman till förmån för yngre förmågor. Dalton var ett tag så impopulär att han var tvungen att bo i England.

Dean Barker fick snart ett nytt jobb – som skipper på den japanska utmanaren och därmed en konkurrent till sina gamla vänner i Team New Zealand.

Till Cupen på Bermuda har Team New Zealand kommit på att kontrollera krafterna till vingen på AC 50 kattan med benen. Precis som Pelle Petterson med Sverige 1977 ska gastarna cykla. Den lösningen har ingen annan utmanare – ännu. Den pratas gärna ner av andra lag, som menar att besättningen inte kan flytta sig lika fort som att vinscha med armarna.

En annan nyhet till 35:e America´s Cup på Bermuda är att en utmanare tillåts träna mot försvararen. Soft Bank Japan med Dean Barker ska träna mot försvararen USA och Oracle med James Spithill. Den sortens ohelig allians mellan försvarare och en utmanare, har inte tillåtits förr. Men Oracle är försvarare och bestämmer tågordningen.

5Dalton

Vem ska man hålla på? Artemis med Fredrik Lööf av svenskskäl? Eller ETNZ för deras kämparvilja och förmåga att komma på nya lösningar.

Eller är Grant kanske lurigare än han låter? Är hans plan att psyka sina rivaler så att de tappar fokus och seglar illa? Intrigerna lockar som alltid med America´s Cup, som startar på Bermuda i maj.

En fin chans att se vad som sker på Cupen från ringside på Bermuda erbjuder Mikael Ryking tillika Årets Havskappseglare med sin 40-fotare Talanta.

Läs mer om hans seglingar på www.rykingoceanracing.com

Curt Gelin


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line