hafstr

Det blev en kort kappseglingskarriär för Hafsorkestern. Typ två somrar. Men det lärde mig att det finns en förfärligt massa trevliga människor där ute som gärna vill vara med och segla. Vi tränade, tävlade och kom väl sådär. Men himla kul var det. Och de flesta är gärna med på ett hörn när Hafsorkestern nu seglar ut. Och vem vet, kanske nån mer vill mönstra på vad det lider.

atlanten

Jag seglade med Karin och Hasse från Madeira till Kanarieöarna och kände att det här var faktiskt kul. Jag hade trott det skulle vara tråkigt att bara se hav och hav och hav och hav och….. Men det var det ju inte.
I Las Palmas satt Micke Westin i sin Overseas 35 och sa att vi kan göra en eskader till Karibien i januari 2018, när passadvindarna är stabilare än i december. Viking Explorers. Det lät ju lockande.

Så nu har jag funderat ett tag. Kollat på större färdigutrustade långfärdsbåtar och funderat på om Hafsorkestern funkar att segla ut med, bara 30 fot. Men det är ju en hanterlig båt de sträckor jag kommer att segla ensam, ändå rymlig, och framförallt en skuta jag vet var jag har. Några saker måste fixas; targabåge med fler solpaneler och batterier, autopilot, nya segel, kanske watermaker, bimini, bottenmålning, livflotte, PLB:er etc. Och var ska jag stuva alla grejer?

skeppsholmen

Ett rejält projekt blir det, bara förberedelserna. Att räkna på tidvatten och strömmar har jag redan gått en utsjöskepparkurs för att lära mig, men det är mycket kvar att ta reda på om vattnen mellan här och Karibien.

På Oceanseglarklubben har jag träffat avseglargruppen, som har ett gediget program för att förbereda medlemmarna på de kommande strapatserna. Och det verkar vara fler och fler som tänker kasta loss. I årets avseglargrupp tror jag det var 19 båtar som var med på mitt första möte med dem, 27 är reggade i gruppen. Svenskarna sprider sig över oceanerna.

Jag tänkte försöka dokumentera det i små videoreportage under våren och allteftersom färden går, på samma sätt som Gotland Runt förra året. Och förstås med bilder och texter här på Hafsorkesterns blogg.

Lite läskigt är det. Jag bränner alla skepp i båda ändar, säljer lägenheten och rymmer. Men kommer jag att kunna fixa allt på båten innan sommaren? Kommer jag att klara hälsoundersökning och fysisk träning så jag är i form för att utmana havet? Får jag tillräckligt för lägenheten för att kunna utrusta båten? Får jag ihop pålitliga besättningar till överfarterna? Ja, ganska mycket kan ju faktiskt ställa till det. Men det kan ju gå bra också!

bavNiklas Krantz


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Gotska Sandön - en besöksguide.

Gotska Sandön - en besöksguide.

Kokkonst i kabyssen

Kokkonst i kabyssen

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line