Batterier och kabelbrott

Det finns flera böcker om el ombord på fritidsbåtar. "Ström ombord" av Jon Winge har en bred ambition. Bra, tänker jag, nu ska jag se om den kan hjälpa mig att lösa de elproblem som jag har i båten. Men jag lägger snabbt den förhoppningen åt sidan. Det här är inte boken som hjälper mig.

 

Winge vill förklara vad elektricitet är, hur man bygger, förbättrar och felsöker elsystem. Och, det är ett för stort grepp. De teoretiska grunderna, elläran, tar stort utrymme och räcker ändå inte till för att lära upp den som inte har högstadiefysiken och -kemin färska i minnet. Och det där praktiska, som jag tror att båtägare är ute efter, att bygga ut, felsöka och laga ett elsystem med kablar, elrör, paneler, strömbrytare och säkringar får inte tillräckligt utrymme.

Jag har läst fjärde upplagan av Ström ombord. Den är ny för året, översatt från norska. Jag blir glad över en bra översikt över olika batterityper. Mina båtbatterier börjar tröttna och här hittar jag bra råd om vilka typer som kan passa.

För att vara en nyutgåva så speglar boken dåligt de senaste årens utveckling. Den känns 20 år gammal. Inte ett ord om att byta glödlampor till lysdioder och ledlanternor. Inget om laddregulator till solpaneler. Inget om huvudsäkringar. Skiljerelä mellan batterier som mer eller mindre är standard numera beskrivs som "en undermålig installation".

Jag tycker att förlaget slarvat. Att 2013 ge ut en bok som säger "Decca-navigering börjar bli omodern ... Det nya och stora är GPS - satellitnavigering" håller inte. Inte tretton år efter att deccasystemet släcktes ned.

Utöver att boken i många fall går emot vad jag uppfattar som god praxis så hittar jag flera felaktigheter och motsägelser.

Läs boken för kapitlet om batterier och avsnittet om att felsöka enkla kabelbrott. De är bra, men inte tillräckligt bra för att väga upp bokens brister.  


stefanpStefan Pettersson

seglar en Scampi med kronisk elbrist.

Han är utbildad elektroingenjör och har jobbat som svagströmselektriker.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

Slusshandboken

Slusshandboken

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line