Curt Gelin bloggar om allt som hör till segling Curres Blogg

Mårtenssons prövning

Yaghankryss

Få har seglat som Heléne och Arne Mårtensson med sin Hallberg-Rassy 62 Yaghan. I 19 år har de levt sin dröm, seglat jorden runt, besökt Antarktis och Sydgeorgien. I somras besökte jag dem för att höra deras syn på båtval och segling. Varpå de berättade om sin värsta prövning – över Sydatlanten 2017.

Drömmen om att segla långt hade Heléne och Arne Mårtensson haft ett tag när de lättade från Bullandö 2006 för att segla jorden runt. Den började för Arne med GKSS-eka i Vänersborg, sedan till BB 11 och långsegling på Bohuskusten i tonåren. Första ruffbåten var en Albin 79 som byttes till en Albin Stratus 35 kappseglades i Gotland Runt och behölls i 18 år.  

Läs mer: Mårtenssons prövning

Bästa båtarna presenteras på Öppet Varv

HR40C

Trots eller kanske på grund av Coronatiderna, visas gräddan av nya segelbåtar kommande helg och in i nästa vecka på Öppet Varv. Visserligen behöver besökare boka tid via Hallberg-Rassy i förväg, men detta grepp minskar risken för att komma för nära andra och det obehag det innebär.

Samtidigt närmar sig Öppet Varv i år hur det var i Ellös innan halva segelbåtsbranschen flyttade till Marstrand i lojalitet med Sweboat. När branschförbundet i år inte kan arrangera sin show, är Öppet Varv en vinnare i verklig mening. Detta med tanke på att båtarna ligger longside och därmed är väl exponerade.

Läs mer: Bästa båtarna presenteras på Öppet Varv

Solosegling i broschyrväder

Seon96

Av 55 anmälda skeppare till Robline Solo i lördags kom 47 till start och fick en skön segling utanför Sandhamn i sanslöst broschyrväder. Först i mål blev Corsair 31 Jena med Bertil Claesson som startade näst sist. Vann gjorde dock Johan Grim i Seaon 96 trimaranen Hummingbird, sju minuter snabbare på omräknad tid. SRS 1,225 avgjorde till Johans fördel.

Läs mer: Solosegling i broschyrväder

Helgens härlighet – Öppen Båt på Shogun Yachts i Sandhamn

SHOGUN

För alla som vill ta del av det idag mest avancerade båtprojektet i landet, rekommenderas att besöka Sandhamn nu i helgen. Då visar Shogun Yachts upp 50-fotaren och välkomnar ombord alla som vill ta del av spetskunnandet, som Håkan och Oscar Södergren och Linjettvarvet har åstadkommit. Även den nya kommande Shogun 43 kommer att gå att ta del av i form av ritningar och specifikationer.

Läs mer: Helgens härlighet – Öppen Båt på Shogun Yachts i Sandhamn

Från klassiker till soloracing

Robline Solo Challenge 2013 5673 1024x682

Att seglarvärlden är full av kontraster är känt för alla med segelbåt. Men större kontrast än att vara med om förra helgens propagandasegling med klassikerna i Sandhamn och behagliga banor, till kommande helgens solokappsegling Robline Solo Challenge, är svårt att hitta.

51 skeppare har anmält sig för att segla en bana på 19, 31, 38 eller 40M. Bland dem flera med vinnarmeriter från andra shorthandseglingar exempelvis Jonas Dolk i Farr 31 Kim Di, Fredrik Södergren i Tarac 33 Testrossa, Peter Skoglund i Passad GT Jenny, Martin Olsson i Diva 34 Macchiato.

Läs mer: Från klassiker till soloracing

Classics i Sandhamn slår rekord

Bea

De kommande dagarna finns tidernas chans att se de tjusigaste träbåtarna i Sverige segla. Inget tidigare år har så många sköna stora klassiker samlats för att kappsegla under KSSS arrangörsflagga och den som vill ta del av vitsen och glädjen med att äga och segla en riktig båt bör gästa Sandhamn dessa dagar.

Läs mer: Classics i Sandhamn slår rekord

Öppet Varv lockar fler båtar igen

brygga

För 27:e året arrangerar Hallberg-Rassy Öppet Varv i sin hamn i Ellös 21-23 augusti. Skillnaden i år är att intresserade behöver förboka sina besök för att följa riktlinjerna om att samla högst 50 personer samtidigt. Och att fler nybåtsutställare kommer som en följd av att mässan i Marstrand har ställts in.

- Det är begränsat hur många utställare vi kan ta in på Öppet Varv i dessa tider. Men jag kan säga så mycket att nya utställare på nybåtssidan som inte var med förra året och per idag är bekräftade inkluderar Arcona, Linjett, Bavaria och Najad. Det kan bli fler.

Läs mer: Öppet Varv lockar fler båtar igen

Grant Dalton på krigsstigen

Förberedelserna för America´s Cup i Auckland fortgår trots tiderna och Grant Dalton & Co har sjösatt sin andra försvarare. Men planerna störs av ett oväntat angrepp på finansieringen av projektet. Vilket fick Grant Dalton att gå till motangrepp.

Här är hans inlägg, men återgett på engelska för att inga nyanser ska gå förlorade. Intrigerandet eller såpan om du vill, som alltid varit synonym med the Auld Mug . Cupen, fortsätter med andra ord.

Läs mer: Grant Dalton på krigsstigen

Här är höjdarna på årets Allt för Sjön

Allt för Sjön är igång och med med den säsongen 2020. Även om denna mässa inte är som för tio år sedan, är den likväl bra för att inte säga den bästa på några år. Skälet är nyaste nytt från varven i Sverige, en skaplig avdelning med klassiska båtar, en djärv soloseglare på bästa läget och tillbehör till tusen. Detta gör mässan väl värd att besöka. Här är några av de intressantaste båtarna och nyheterna.

DSC_0539.jpg

Segelbåtarna står på parad längs en bred brygga som gör det möjligt att skaffa sig en överblick på juvelerna.

Läs mer: Här är höjdarna på årets Allt för Sjön

Uppåt men ofta tajt för segelbåtsbolagen

Det finns ett segelbåtsvarv, som i sin annonsering ställde den retoriska frågan: Vem köper du båt av? Med det ville varvet klargöra att man är en pålitlig partner i båtaffärer. Frågan tog försiktiga ad notam och beställde årsredovisningen för att veta att företaget är solitt, kommer att finnas kvar och att båten skulle ha ett bra andrahandsvärde.

Samma synsätt kan ekonomiskt sinnade inta nu när säsongen 2020 väntar och köplusten tilltar. Hur det går för svenska segelbåtsföretag och varv, går att se på www.allabolag.se. och jämföra omsättning och resultat för de senaste åren.

Den som gör så, ser att Hallberg-Rassy Varv i Ellös är störst med en omsättning 2019 på hela 413 Msek, mot 447,6 Msek 2018. Vinsten ökade till 17,2 Msek från 15,2 2018.

HR varvet.jpg

Fullt fart i produktionen med ständigt 20-25 båtar mellan 31 och 64 fot under montering ger Hallberg-Rassy ökad omsättning och vinst.

Läs mer: Uppåt men ofta tajt för segelbåtsbolagen

Aspect 45 vs Shogun 50 vs Club Swan 50

 

A 45 roffe.jpg

 

Bygget av hala Aspect 45 har fortskridit hela vintern och i slutet av februari var skrovet klart och kunde vändas på Sune Carlssons Varv i Saltsjöbaden. Upphovsmannen Rolf Tannergård och konstruktören Kåre Ljung noterade då att skrovet vägde endast 350 kg och de beräknar att det kommer att väga 298 kg renskuret.

De har även producerat ett testmätbrev i ORCi, som gör det möjligt att jämföra prestandan med andra vassa båtar t ex förra årets mest omtalade racer Shogun 50 och Club Swan 50 som var mest omtalad året innan.

Målet med Aspect 45 är emellertid att inte att vinna Gotland Runt, utan Fastnet Race 2021. Innevarande år ska användas till att bygga båten helt klar, segla under hösten och se till att få den så snabb som möjligt.

Läs mer: Aspect 45 vs Shogun 50 vs Club Swan 50

Sittbrunnenfilmer