Branschskvaller

Curres blogg:

Delphia övergivet

tjlitenAtt segelbåtsimportörer överger en agentur händer, om än sällan. Men aldrig att de på sin hemsida berättar om bakgrunden. Det gör dock Torbjörn Johansson med Delphia, en man vars goda humör och servicevilja, bland annat vid tester av Delphiabåtarna, satte märket på kartan i Sverige och Norge. Men nu har han kroknat och därmed finns ingen som säljer vare sig Delphia eller Maxi i Sverige.

Med tanke på nya fina Maxi 1100, som ska presenteras på Mallorca om en månad, är frågan öppen om vem som ska och kan axla Torbjörns mantel i Norden? Eller om årets kanske mest spännande nya båt får klara sig på egen hand, utan en representant i Sverige? Om inte förr, så kommer svaret i samband med Öppna Varv i Ellös - om den visas.

tj 1

Men Torbjörn kommer igen med ett nytt projekt, nu i charterbranschen tillsammans med Bohuscharter och som återförsäljare av Hanse. Den agenturen äger Michael Luft i Bryggan Marin sedan några år. Men efter att ha sålt bara en båt i Sverige 2014, och samtidigt gått miste om svenskar, som köpt direkt av varvet, höll även han på att krokna. Bryggan Marin fick ingen del av kakan, provisionerna hamnade istället hos ett annat svenskt båtföretag specialiserat på charter.

Om denna företeelse säger Michael Luft att försäljningen av charterbåtar till svenskar nu är uppstyrd med varvet efter ett möte nyligen.

- Det goda är att vi har tagit fasta på att det blivit populärt att lägga sin båt på uthyrning . Samarbetet med Bohuscharter bottnar i att allt fler båtköpare inte vill sköta om sin båt och inte heller har tid att utnyttja den fullt ut. Genom Bohuscharter kan köpare finansiera halva köpesumman på uthyrning i sex år, de får båten upplagd och servad, förklarar Michael Luft.

varianta

Nytt är att Bryggan Marin i år testar att sälja Hanses lågprismodell Varianta 37.

Torbjörn Johanssons meddelande på hemsidan:

”Under drygt 10 år har jag byggt upp Delphia i Skandinavien och medverkat adekvat till att göra båtarna bättre. Detta har resulterat i att i stort sett alla har varit nöjda med sina båtar och den service som erbjudits.

Samarbetet med Polen har dock varit ansträngt under de senaste åren med bl a svårigheter att få ersättning för serviceinsatser mm. Utvecklingen av nya segelbåtar har också varit mycket begränsad, vilket inte underlättat att sälja båtar på en krympande marknad. Detta har gjort att jag nu lämnar Delphia för att engagera mig i några nya projekt, bl a båtuthyrning tillsammans med Bohuscharter. Mer om detta inom kort.

Fortsatt står jag till mina befintliga kunders förfogande med råd, serviceinsatser och reservdelar. Jag nås på samma telefon och mailadress som tidigare.

Jag vill också passa på att uttrycka min uppskattning för det mycket trevliga bemötande jag fått ifrån er allesammans. Det är detta som gör båtlivet så underbart!

Torbjörn Johansson"

Sittbrunnenfilmer