Farrlåda

Curres blogg:

Farr hänger på ny trend

farr

Farr Yachts i Annapolis verkar inte vänta på beställningar, istället har man växeln i och tar fram nya konstruktioner fortare än bläcket i skrivaren på kontoret hinner torka. Nu har man ritningarna klara till en ny 53-fotare med alla trendiga tillbehör som setts så här långt. Infiniti 53 får centerbord och cantingköl som VO-båtarna - och foils. Tanken är att få en båt med exceptionella prestanda för ban-och havskappsegling.

Gippcenterbord (?) i mittlinjen är nytt, men foils på sidorna - DSS – Dynamic Stability System presenterade Britton Ward från Farr redan på designdagen i Gustavsberg 2012. Nu har Farr forskat vidare och menar att fenorna kommer att knäcka existerande båtar på fart. Man hänvisar till att deras Cooksonbyggda Nya Zeeland 50-fotare High Five på samma koncept har vunnit eller kommit på pallplats i varje regatta båten deltagit i. Sedan dess har utvecklingen på material och byggteknik fortsatt och därmed båtars fart.

Varvsägaren Mike Cookson ville ha en båt med trimtabbar och cantingköl. Som med alla hans projekt valde han på nytt oss på Farr för att utveckla konceptet, som är tänkt att fylla ett hål på marknaden för en överkomlig, seriöst snabb, högpresterande, seriebyggd båt, förklarar Farr i ett meddelande till vänner av fart och nytänkande.

 

För er som missade seminariet 2012, initierat av Bavaria-Berndt Lindqvist, berättade Britton Ward att DSS ökar en båts allroundprestanda genom att fenorna ställs in efter båtens fart. I lä skapas mer lyft ju mer fortare båten seglar och i lätt vind minskar friktionen när fenan dras in i skrovet.

Britton Ward hävdar att prestandan ökar med 15 – 20 procent och att krängningen minskar – stabiliteten ökar motsvarande med DSS.

Infiniti Yachts, som ska sälja nyheten som Cookson ska bygga, håller till i Monaco och har redan en 36-fotare med DSS på sin meritlista. Man har även nybyggd 46-fotare med systemet redo för Trans Atlantic Race i november.

Med tanke på intresset för det senaste inom yachtdesign, skulle det vara välkommet om ett nytt initiativ kunde tas till en ny heldag på temat. Smalt ämne såklart, men likväl särdeles spännande och framtidsfrämjande. Kanske Båtmässan i Sveriges seglingshuvudstad kan ta sig an att få hit förgrundsfigurerna inom design och konstruktion i februari 2016? Preparera ansvarige Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Curt Gelin

Läs mer på farrdesign.com och på infinitiyachts.com

Sittbrunnenfilmer