Seglarhotellet

Mörker över Sandhamn

0

Hur ska det gå för Sandhamn om Seglarhotellet måste hålla stängt på vintern? Den frågan hänger i luften sedan skärgårdens populäraste mötesplats, fortsätter att gå med förlust.

Färre anställda, stängt på lågäsong, enbart konferenshotell, men hålla ställningarna under sommaren, är alternativen enligt lokaltidningen Nacka Värmdö Posten.

4

- Vi har tagit fram en viljeriktning som vi presenterat för fack, personal och lokala entreprenörer. Alternativet är inte att hotellet försätts i konkurs. Istället kan det komma att enbart drivas som en konferensanläggning, att ha stängt under lågsäsong och ha öppet som nu under sommarhalvåret, säger Oscar Lindeberg, hotellets VD.

– Inga beslut är tagna, alternativen är en viljeriktning för att få ordning på våra affärer. Vi vill fortsätta arbeta året om med grupper och konferensgäster och under högsäsong arbeta som tidigare. Då minskar behovet av åretruntpersonal, som varit större delen av kostnaderna, uppger Oscar Lindeberg.

1

Lågsäsongstängt skulle enligt NVP innebära att alla anställda sägs upp, medan alternativ två och tre blir att personalstyrkan minskas drastiskt, kanske med uppemot hälften.
Oscar Lindeberg betonar att en konkurs inte är aktuell.

– Nej, sådana visioner har vi absolut inte. Vi ska verka i skärgården, växa med konferensmarknaden och fortsätta som vanligt under högsäsong.

En titt på Seglarhotellets ekonomi visar att för 2015 var förlusten 6,7 miljoner kronor och 2014 låg den på 5,4 miljoner kronor.

- Det negativa resultatet grundar sig framförallt i svårigheterna att kombinera privatgäster och konferensgäster. Privatgästerna kostar oss för mycket, förklarar Oscar Lindeberg för Nacka-Vämdö Posten.

2

3Viamare Invest äger hotellet och har som vision att alltid verka för en öppen skärgård. Det är därför vi kämpat ända sedan starten 1999. Och vi har gjort enorma insatser, nu har vi hittat en affärsmodell, vi tror på. Vi är övertygade om att vi får ordning på detta. Det är inte så att vi ska börja om, säger Oscar Lindeberg.

En del av förlusten kan bero på att så sent som till 2015 renoverades hotellet. Matsalarna fick ännu ett lyft, man möblerade om baren, målade om i milda färger och satte upp de klassiska vimplarna inom ramar. Resultatet är ypperligt, som seglare känner man sig alltid mycket väl till mods på Seglarhotellet.

För renoveringen komplimerade jag Hans Mellström, ägare till Viamare och båtentusiast (Storebro 515) när vi hälsade på KSSS årsmöte i våras. Varpå han svarade: Men det blev dyrt.

Vad kan Oscar Lindeberg göra för att öka intäkterna? Börja ta bättre betalt av mastodontmotorbåtarna som ligger i hamnen i veckor. Debitera dem som i Medelhavet och få ihop balanserna, är mitt förslag efter att ha sett hur det såg ut i Sandhamn i somras.

Samtidigt är det solklart att det är olönsamt att ha öppet i veckorna under lågsäsong. När jag hade ett möte i mars med Oscar Lindeberg, fick vi ta det över en lunch på Sandhamns Värdshus – inga gäster, hotellet är stängt, ursäktade han.

Om du driver företag, överväger kick-off eller konferens, eller om du fyller jämn och vill ha kalas - boka Seglarhotellet! Bästa sättet att hålla igång denna anrika mötesplats är att samlas där, vet jag som varit gäst ett par gånger och seglar dit ofta bara för en god lunch och för atmosfären.

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.