Swanetta

Curres blogg:

Stockholmare supersegrare med sin nya 115-fotare

2017 rc600 shamanna reaching elwj

Med sin nya Swan 115 Shamanna vann Anders Nordquist förra veckan superyachtkassen i Caribbean 600, den mest prestigefyllda kappseglingen i Västindien med start och mål på Antigua.

- Vi är mycket nöjda med vår insats, men hade en del svåra förhållanden med mycket svag vind. På väg mot Guadeloupe fick vi äntligen vindar på 20 knop och fick verkligen njuta av de förhållanden, som båten är byggd för. Besättningen har kappseglat tillsammans sedan 2012 och är ett fantastiskt team. Vi känner varandra mycket väl, kommunikationen är bra och stämningen storartad. Det var ett förträffligt race, berättade stockholmaren Anders Nordquist, som äger sin brittiskflaggade Swan 115, nummer två och levererad från Jakobstad i juni förra året.

ANDet var första gången i RORC:s Caribbean 600 med den här båten, sade Daniel Calascione, skeppare på Shamanna och refererar till Nefertititi Anders Nordquists förra Swan på 90 fot.

Vad gäller träning genomförde vi ett event i november, som svetsade samman besättningen plus två dagars träning som fick alla tillbaks i rytmen. Eftersom Shamanna är en superyacht med all lyx, har vi en hel del extra vikt att ta hänsyn till. Vi får kämpa mot race-båtarna i vindar under 8-10 knop och det hade vi en hel del av i år. Vi behövde mycket tidvis mycket tålamod och det var frustrerande att vänta på att vinden skulle komma. Å andra sidan adderar sådant extra spänning och en taktisk dimension till seglingen.

På väg mot Nevis hade vi väldigt vacker segling, såg sex valar blåsa och hade delfiner runt båten, det var fantastiskt sade Daniel som skeppade en av de nio stora Swanbåtarna som ställde upp.

Som besättning hade han tagit med sig några av Maltas bästa seglare för att försöka vinna det största startfältet om 80 båtar som RORC fått ihop i seglingens 20-åriga historia.

Även om ett antal av världens mest berömda och största båtar deltar i Caribbean 600, lyfter arrangörerna gärna fram den växande shorthandklassen och en titt i startlistan visar inte oväntat att Mikael Ryking var med i är igen. Efter att ha tagit emot utmärkelsen ”Årets Havskappseglare” på Båtmässan for Mikael tillbaks till sin Class 40 Talanta. I Caribbean 600 mätte han sin förmåga mot fyra systerbåtar med unga styva Figaroseglare från Guadeloupe och proffset Halvard Mabire, som vann Transatlantic Race i december. I år blev det en fjärde plats i klassen, bara futtiga fyra minuter skilde till segraren i en nyare båt.

Närmast på kappseglingskalendern i Karibien för bitna, står Heineken Regatta på St Martin om en vecka. Och vill du känna på kappsegling i paradiset finns gastplatser på en av de fyra More 55:orna, som är anmälda. Dock är det fullt på den båt Anders Lewander ska dirigera.

Sedan finns ju alltid Antigua Week i slutet av april att fördriva tiden med innan det är dags för sjösättning här hemma, Lidingö Runt, ÅFOR, Nordic Yachts Open m m.

Curt Gelin

 

Sittbrunnenfilmer