Fixaren på fyren

Curres blogg:

Entrepenör ger Utklippan nytt liv

Inflyttade Karlskronaseglaren och entrepenören Christer Malmqvist, lade som så många andra till på Utklippan och fick veta att den gamla fyrplatsen saknade arrendator. Detta sedan Kryssarklubben sagt upp avtalet med Statens Fastighetsverk när arrendet dubblades. I mars annonserades arrendet ut och Christer Malmqvist, som är van att se möjligheter och anade att platsen kan utvecklas och bli ett besöksmål för ännu fler gästseglare och sportdykare, sportfiskare, ö-luffare och andra naturintresserade. Den som får lust att stanna över natten och smaka på fyrliv kan bo i en av de två gamla fyrmästarebostäderna – 26 bäddar finns och stormspanare behöver inte lyssna på nautofonen som förr gick igång så fort.

Jag fick avtalet om att sköta om hamnen, husen med vandrarhemmet och kafeet. Med hjälp av Karlskrona Sjötaxi och deras rib-båtar går det snabbt och säkert ta ut gäster och besökare till den speciella miljön som den gamla fyrplatsen erbjuder. Det går med andra ord bra för grupper att ta sig ut och bo över.

- Men min plan är också att öka intresset för Utklippan genom att inrätta ett museum i den gamla fästningslika fyrbyggnaden med hjälp av material som finns arkiverat på Marinmuseum i Karlskrona, berättar Christer Malmqvist.

Fyren är släckt som så många andra längs kusten, men en led-lampa finns –en ledfyr håller fyren symboliskt tänd. Besök i fyren kan dock ännu inte ske av säkerhetsskäl, Fastighetsverket som ansvarar för byggnaden, vill först sätta upp räcken.

Sedan ett par år har besökare en liten bod med information om Blekinge att ta del av och roddbåtar att ta sig över från norra till södra skäret. Den planerade rullbron ska också komma på plats i sommar och göra det enklare att byta skär.

Hamnavgiften förändras så att båtar under 40 fot betalar 200 kronor per natt, över 40 fot 250 kronor och är båten bredare än 4 meter får du betala 300 kronor. För den får man njuta av den sällsamma stämningen i den förra nödhamnen och umgås med andra seglare, ofta danskar och tyskar.

Utklippans kafe´ska också vara igång i sommar och berika ett besök och en bensträckare på denna en av landets ensligaste fyrplatser.

För egen del ska det bli både en segling dit under säsongen och ett par dagar när ett lågtryck med en kuling som drar sjö över vågbrytarna. Kanske Christer Malmqvist får till ett besöksmål som kan mäta sig med Väderöarna.

Läs mer om Utklippans marina och vandrarhem AB på www.utklippan.eu

Curt Gelin

Sittbrunnenfilmer