Vana vinnare i topp på tufft ÅFOR

Imperiet II, en Arcona 380 skeppad av Pasul Nord vann SRS totalt och visade hur bra Årets Segelbåt 2016 är.

På tisdagskvällen hade de flesta båtarna gått i mål i ÅFOR och när vinnarna utkristalliserats, framgick att de har vunnit seglingar tidigare. Det gäller särskilt Classic, där mäktiga gamla Ballad segrade för fjärde gången, och SRS A, där Arcona 380 Imperiet II spikade och ser ut att vinna totalt.

Årets sensation kan dock bli pimpade Maxi 77:an Any Day med Fredrik Arnryd och Thomas Brandvold. De låg etta på tisdagskvällen i Double Hand klassen 82 sjömil från Alma. Om några ska harangeras så är det dessa ihärdiga unga seglare

Mina favoriter Ladykiller 3 med Mats Bergryd, Klabbe Nylöf, Björn Österberg m fl kom tvåa i Big Boat – 26 minuter efter Rolf Relanders i hans Cookson 50 Furiosa från Tallinn.  Intervju och analys med Klabbe & Co kommer i morgon onsdag.

Men Rolfs seger var ingen slump, båten har vunnit i Norge som Camilla och förbättrats sedan köpet för två år sedan. I besättningen ingick bland andra de unga krafterna Erik Lindsten som navigatör och Otto Hamel på fördäck. Världsrutinerade båtbyggaren och kappseglaren Richard Göransson var därtill rorsman.

En annan framgångsbåt är Compis 363:an Daiquiri skeppad i år av Martin Jättner från Nykvarn. Att komma tvåa totalt med en båt ritad 1983 är bra gjort och ett gott betyg åt SRS-systemet, som verkar gynna äldre konstruktioner.

Hårt väder med kryss utanför Gotland plus kyligt väder och en del regn, satte seglarnas krafter på ett ordentligt prov. Inte underligt därför att 26 båtar valde att bryta av olika skäl. Först att bryta var en klassiker, som vände västerut redan på Saxarfjärden.

Men att bryta är aldrig skämmigt, bara klokt, för havskapp kan vara hårt, kallt och blött. Mesta dramat i år hände när Stina Jansson i H 35:an Doghouse föll så illa, att hon måste helikopterräddas i hårt väder i höjd med Gotska Sandön. Hennes medseglare Nadine Kugel fick sedan hjälp att ta båten till Fårösund.

I förhållanden som i år låter dock vinnarreceptet på Ballad mycket rätt.

- Vi hade en intendent ombord, Anders Jonson. Han lagade delikata trerättersmiddagar i båtens nya byssa, förklarade Patrik Salén, som skeppade i år och tog fjärde segern på raken. Till saken hör dock att Patrik är en driven Drake-seglare och hade med sig essen Gurra Krantz och Lars Linger plus en del nya segel på familjens klenod byggd 1962.

Varje båt har en historia att berätta, även den som kommer sist. För att segla ÅFOR är och förblir seglingsäventyr och sjömanskap av rang. Är du ung och vill segla med de stora en dag, spelar båtens storlek ingen stor roll, tycker jag som började med en Ohlson 22 1970.

Ballad med Patrik Salén vann Classic för fjärde gången. Receptet? Kock och ess i besättningen.

Fredrik Arnryd och Thomas Brandvold i pimpade Maxi 77:an Any Day kan bli sist i mål, men först i DH-klassen.

 

Vitres Sture Wikmans skarpa MC 31är låg, lätt, bred, tom och har svarta segel. Gastarna sover på kanten.

Eagle 40 är en extrem Håkan Södergrenritad båt med ny B&R rigg. Anders Hedensjö styrde den säkert.

First 50 Freak Out hade tre charterskeppare ombord: Roger Granat, Johan Ploom, Mats Ljunggren. 

 

Sittbrunnenfilmer