Rekordslakt i största shorthandseglingen

2017-NYO-301.jpg

118 besättningar fick en fin kappsegling i årets största shorthandsegling Nordic Yachts Open från Bullandö.

Rekord! Igen! 118 båtar var anmälda till sjätte upplagan av shorthandseglingen Nordic Yachts Open på Bullandö utanför Stockholm. 102 båtar genomförde seglingen, varav 30 med kvinnor ombord i enlighet med mottot för seglingen : Öppen för alla, ung som gammal, kille eller tjej, man eller kvinna, par, sambo, vänner och/eller släkt.

Sensationella vinnare i år blev två som var med för första gången och startade allra sist. Hela två timmar efter första båten for Leff Dahl och Ola Degerfors i sin F 18 katamaran iväg. Men dessa rutinerade seglare flög förbi alla, var i mål redan efter 3 tim 16 minuter och slog därmed banrekordet. För den bravaden fick de det enda priset som delades ut - första priset – i år i form av blommor, skumpa, chokladaskar – och äran förstås.

NYO vinnarna.JPG

Värdiga vinnare blev friska F 18 seglarna Ola Degerfors och Leff Dahl, som fick enda priset plus praliner och skumpa.

Än roligare var att yngsta deltagaren Elsa Dolk 12 år styrde, medan pappa Jonas skotade och trimmade på familjens Farr 31 Kim Di. Far och dotter tog en flott fjärdeplats och Elsa svarade roligt på frågan om hur det var att kappsegla och fick lördagsgodis i pris. Nästa morgon körde Jonas båten hem till Dalarö medan Elsa sov och laddade för hockeyträningen på eftermiddagen..

Elsa.JPG

Elsa Dolk är bara tolv, men redan bra på att styra och komma bland de bästa med familjens Farr 31 Kim Di. 

 

Allmänt var nivån hög, många av de mest bitna stockholmsseglarna deltog. Men poängen med NYO var att ess och söndagskappseglare kunde tampas trevligt på den omväxlande banan. Den startade vid Djuröbron för att båtar med högre master än 20 meter skulle kunna vara med. Efter en läns i lätta vindar till en kobbe söder om Möja, följde en taktisk kryss utmed Runmarö till fyren Franska Stenarna, sedan en snäv gennaker och codesegelvänlig bog och en avslutande halvvind. På så sätt kunde alla fina segel som många vassa båtar har, luftas och ge skjuts i de puffiga vindarna.

 

Fe 31.jpg

 

De lättdrivna Fareastbåtarna excellerade och rann iväg på slörarna. Andraplatsen visar vitsen med dem.

I år igen bjöds deltagarna på ömsom svag, ömsom frisk vind, men inget regn, vilket livade upp seglingen. Vätan kom först på kvällen, precis som Pia Hultgren spått på skepparmötet tidigt på startdagens morgon. Även hennes löften om vindriktning och styrka slog in - på klockslaget!

Bäst av allt med att delta i Nordic Yachts Open var dock som vanligt att få prata slag, segling och trim i timmar till den goda middagen på Bullandös omtyckta krog. Stämningen var på max, vilket bekräftade att de verkliga vinnarna i Nordic Yachts Open 2017, var de som kom på formatet för sex år sedan - Jimmy Hellberg och Mats Runström.

Årets nyhet var disco tills seglarna inte orkade mer. Så arrangörens råd är till 2018: Ta med dansglada gastar till Nordic Yachts Open nästa år – ni får garanterat vara med om mer än på andra seglingar. Resultaten finns på www.nordicyachts.se

Curt Gelin 

Sittbrunnenfilmer