snöföyka

snöstorm inleder båtsäsongen i Norge

 

Seglingssäsongen har redan börjat i vårt västliga grannland. De 20 ivrigaste seglarna har trotsat kölden och isen på däck för att starta redan på lördagen den 13 februari. Då borstade de bort snön på båtarna, lossade de stelfrusna förtöjningarna. Det var dags för den årliga vinterregattan "Snöföyka", (ungefär: snöstorm) i regi av Ran Seilforening utanför Bergen.

 

Alla anmälda kom dock inte till start, "Hyggen" kom inte ut genom isen där den låg förtöjd.

Startskottet gick klockan tolv ute i Hjeltefjorden väster om Bergen, och vid fyratiden var alla i mål.

Regina 2, en First 36,7, la ut från kajen i Anglevik och gick ut mot startlinjen. Båtarna från marinan fick sällskap av båtar från andra städer på norska västkusten. När starten går är havet fullt av segel. I två plusgrader och molnfri himmel kom det så småningom en fin nordlig bris på 2-3 ms. Nu gällde det att komma fortast från Rotöarna om styrbord och tillbaks på nästa varv runt Rotöarna för målgången i Anglevik. Regina 2 tog hem fjärdeplatsen i sin klass.

– Jag kan inte klaga på fjärdeplatsen, säger skepparen Svein Holmefjord, till lokaltidningen Vestnytt. Det var en fin seglats i underbart väder.

Regattan Snöföyken seglades enligt lysreglerna och "Party Girl" var snabbast av alla med en totaltid efter tillägg på tre timmar och tio minuter.

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.