Segelbåt kapad

Gisslan mördadquest

Piraterna mördade de fyra ombord på den amerikanska segelbåten S/V Quest i tisdags. Amerikanska flottan hade skuggat båten. När de såg att det utbröt skottlossning ombord tog de sig snabbt dit, sköt en pirat och knivskar en annan. Men det var försent. Besättningen var redan döda.

Jean och Scott Adam, från Californien,  Phyllis Mackay och Robert A. Riggle, från Seattle, var på väg i en 58 fots segelbåt till Djibouti för att bunkra då de kapades flera hundra sjömil ut från kusten till Oman på fredagen.

Ett amerikanskt marinfartyg hade följt efter den kapade segelbåten sen lördagen. Marinfartyget försökte avskära piraterna från att ta sig iland på kusten, samtidigt som man hade tagit kontakt med sjörövarnas finansiärer för att förhandla om frigivande av båt och besättning. Det är inte helt klart vad det var som fick piraterna att döda gisslan.

Men det har skett en eskalering av våldet på senare tid och frågan är om fyra döda amerikanare är något som USA kommer att reagera på.  Det finns i dag över 800 sjömän och seglare som gisslan i Somalia. Över femtio fartyg har kapats trots EU:s operation Atalanta, där också Sverige förra året medverkade.

Se också New York Times.

 
Sittbrunnenfilmer