Regnbågskrigaren återuppstår

1985 sänktes hon av Frankrikes underrättelsetjänst i Nya Zeeland. Men Greenpeace regnbågskrigare lät sig inte knäckas. Rainbow Warrior II skaffades snabbt in för den fortsatta miljökampen. Och i  oktober kommer Greenpeace nya Rainbow Warrior III, att vara färdig – strax efter att Greenpeace firar 40 år som organisation.

Rainbow_warrior

 

Det är första gången som Greenpeace har byggt ett helt nytt skepp, designat för att vara ett effektivt redskap i miljöarbete och aktioner. Skeppet kommer att ha en mängd innovativa lösningar och är byggt enligt högsta miljöstandard för att minimera resursförbrukning och utsläpp.

Efter färdigställandet kommer nya Rainbow Warrior till Sverige som ett av de första länderna efter sjösättningen. Hon är i Stockholm den 19-22 november och kommer att vara öppet för allmänheten.

Det nya fartyget har designats av Gerard Dijkstra and Partners i Amsterdam, Nederländerna och  byggs av Fassmers varv i Bremen, Tyskland.

Rainbow Warrior II har redan lämnats över till den bangladeshiska frivilligorganisationen, Friendship, som kommer att göra om fartyget till ett sjukhusskepp.

{jumi [jumi/warrior.html]}

Fakta Rainbow Warrior III

Längd: 57.92 m
Bredd: 11.30 m
Djup: 5.15 m
Höjd: 50.15 m
Vikt: 838 ton
Rigg: Två drygt 50 meter höga A-master med fem rullsegel och en total segelyta på 1288 m2
Besättning/aktivister/forskare: 32 personer


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line