Oden kvar i polarisen

Isbergen utforskas av Oden

oden2

Isbrytaren Odens vistelse runt Nordpolen förlängs några veckor. Den 15–25 september 2012 genomförs forskningsexpeditionen OATRC 2012, Oden Arctic Technology Research Cruise.

I dagarna avslutas den dansk-svenska forskningsexpeditionen LOMROG III och Oden beger sig till Longyearbyen på Svalbard för att plocka upp den nya forskargruppen. OATRC 2012 leds av Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, NTNU, i samarbete med Polarforskningssekretariatet.

Expeditionen är ett projekt inom SAMCoT, Sustainable Arctic Marine and Coastal Technology, ett center för forskningsbaserad innovation som inrättats av Norges forskningsråd och med NTNU som värd. De 26 forskarna ombord kommer bland annat att arbeta med studier av havsisens och isbergens egenskaper, utvärdera modern teknologi för Arktisforskning, bedöma kvaliteten på väderprognoser samt studera Odens prestanda och interaktion vid isbrytning.

Parterna NTNU och Polarforskningssekretariatet etablerade 2010 ett samarbete genom ”Nordic Cooperation in Polar Research” och under 2012 inleddes arbetet med en forskningsexpedition med isbrytaren Oden i arktiska vatten nordost om Grönland.

Sittbrunnenfilmer