Klassiska tyska tolvan Anita återvänder till Gotland Runt 2024 i syfte att visa vad hon kan i egenskap av den förmodligen äldsta båten i årets segling.

Anitas proviniens går tillbaks till 1938 då varvet Abeking & Rasmussen, byggde henne som en av tre Tolvor på två år. Konstruktör var Henry Rasmussen och beställare en margarinfabrikör, som ville ha Anita för kappsegling. Av det skälet installerades ingen motor plus att man byggde skrovet lätt i Hondurasmahogny och spantade tätt med stålspant.

Beställaren behöll Anita i elva år, fram till 1947 då hon kom tillbaks till varvet i Leemwarden. En ny inredning sattes in och riggen ändrades till Yawl för att passa långfärder.

Mellan 1954 och 1960 försökte varvet t sälja Anita, då ordföranden för en lokal segelklubb Jellrich Rassau spanade in stoltheten och slog till 1961. Han fick med två klubbvänner som medägare. Men istället för att ha Anita för privat bruk, som en yacht, bildade de en konstellation av seglare, en kamratförening - Anitas vänner. På kort tid fick föreningen 400 medlemmar, många lockades av att få segla på den mäktiga gamla granna tolvan. Lockelsen låg och ligger i att delta på kappseglingar och långseglingar.

Och så fungerar Anita fortsatt, varje sommar seglar hon tusentals sjömil eller 80 – 90 dagar i Östersjön och till klassiska regattor i Tyskland och Danmark. 2024 är planen att hinna med hela 98 seglingsdagar.

Trots att en Tolva inte är gjord för havssegling, har Anita genomfört seglingar till Island, Spetsbergen, Azorerna. Spanien, England. Dessutom länge utan motor!

Wiesbaden vid Rhen är vinterhamn och sommartid har hon plats i Warnemunde.

Med så mycket segling på programmet går det åt underhåll och 2011 gjordes en större renovering i Gilleleje. Föreningen uppger att kostnaden landade på 200 000 Euro. I gengäld byggdes sittbrunnen om, mesanriggen togs bort, ny motor sattes i, gamla installationer togs ut, inredningen moderniserades, bord och stålspant byttes. På så vis flyter Anita nu på sin tänkta vattenlinje.

Upplägget med Anita är speciellt även såtillvida att den som vill är välkommen att segla med. KSSS gastbank fungerade för min del när Anita deltog 2016. Som gast får man vara beredd på att kämpa, det är stora segel att skota och bra ork brhövs vid vinscharna och backstagen. Sådant lär man sig på seglingarna, som förutom Gotland Runt i år inkluderar Classic Week i Kiel, Fyn Runt, Aabenraa Classic och Robbe & Berking Classics i Flensburg, som avslutar säsongen och samlar gräddan av tyska och danska Tolvor.

Klassiker drar alltid och alltmer, varför frågan i Sandhamn blir vilken av deltagarna i ”Antikrundan” som kommer att beundras mest?

Curt Gelin

Läs mer på www.freundersyanita.de

Data Anita

 • Segelnummer: G 2
 • Byggd: 1938
 • Varv: Abeking & Rasmussen
 • Kionstruktör: Henry Rasmussen
 • Längd ö a: 21,50 m
 • Bredd: 3,55 m
 • Djup: 2,74 m
 • Segel: 197 kvm
 • Deplacement: 26 000 kg
 • Ägare: Segelclub Rheingau
 • Skeppare Gotland Runt: Klaus Kindl

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line