Säkert skepp åter på turné

http://www.youtube.com/watch?v=Wl8slJaOsvM

Efter att ha legat i träda i två år, sen hemkomsten från Kina 2007 och dess efterspelsexpeditioner runt Sverige,  är hon nu på G igen. Ostindiefararen Götheborg är på väg till Holland, just nu utanför Sylt i norra Tyskland.

Därefter kommer skeppet att segla vidare till Brest i Frankrike där man kommer att delta i en av Europas största marinfestivaler. Turnén avslutas sedan i Bremerhaven i Tyskland, där ytterligare en stor marinfestival väntar.

Med på resan finns 20 utbildade sjömän och 60 personer från Sverige, USA, Holland, Tyskland och Nya Zeeland som ska lära sig att segla det stora skeppet.

Sommarens turné blir Ostindiefararens femte expedition och borgar väg för större och längre expeditioner under kommande år och redan under 2013 planeras  en ny Europaturné.

Tidigare i år ställdes en seglats till USA och till OS i London in efter problem med finansieringen. Ända sedan Kinaresan 2005 har skeppet läckt pengar. Samtidigt har marknadsföringsvärdet sjunkit när skeppet blivit liggandes. Stora sponsorer som Volvo och Stena har flytt i land. Till slut gick kommunen och regionen in med ett sponsoravtal på 30 miljoner kronor, men det har ändå inte gått Götheborgs väg.

Kommunens politiker känner sig idag osäkra på sin investering. Resorna till OS och USA skulle vinna tillbaka både sponsorer och reklam. Vad resultatet blir av årets resa är svårare att säga.


Sittbrunnens bokhandel är öppen

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Med floran i båten

Med floran i båten

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line