Ny ostkustpilot!

hamnuppslag

Först kom Åke Améens handlodade och handskissade hamnbeskrivningar över Stockholms skärgård. Sen Kryssarklubbens inte helt exakta orangea kartbok. Och så klassikern Arholma-Landsort av Lars Hässler och Hydrographicas Lasse Granath på Nautiska/Norstedts.

Men nu kommer en från norska Skagerrak Forlag, som även tidigare givit ut utmärkta hamnguider runt Nordens kuster. Och detta ser verkligen lysande ut. Ann och Torbjörn Ardebrant, Lasse Granath, Joakim Lannek och Jesper Sannel på Hydrographica har tagit fram nya exakta och digitala kartskisser. Joakim Hermansson har fixat texter och flygbilder. Boken kommer att finnas både i pappersformat och som app i telefon och platta. Förlaget håller nu tummarna att tryckeriet ska hinna klart till Allt för Sjön i Älvsjö, 5-13 mars.

Så här förklarar Lasse Granath varför de lämnade samarbetet med Norstedts:

 hamnguide"Arholma - Landsort har nu fått 15 år på nacken, och allt fler har börjat efterfråga Hydrographicas hamnkartor i modernare digital form, så att man även i hamnarna kan navigera med precision runt grunden. T ex om det mörknat eller i dåliga siktförhållanden. De gamla kartorna i den boken var inte tillräckligt bra georefererade för att kunna fungera så, de behövde göras om helt, och vi försökte intressera Norstedts som tagit över det ursprungliga Nautiska Förlaget för att modernisera boken. Intresset var tyvärr inte tillräckligt stort.

Vi sökte därför för två år sedan kontakt med det norska Skagerrak Forlag som under en tid haft en parallell produkt med lite annat upplägg, med mycket fina flygfoton över varje natur- och gästhamn. Kartorna hade däremot enligt Hydrographicas sätt att se det inte en motsvarande standard, men Skagerrak var mycket intresserade att uppdatera och förbättra sin produkt, och har nu satsat rejält på att låta Hydrographica utföra en total "remake" av alla kartskisser. Det betyder att vi på Hydrographica nu under två år varit sysselsatta med att nymäta varenda natur- och gästhamn i Stockholms skärgård, många fler än i Arholma-Landsort. Vi har - om vi får säga det själva - tagit hamnkartorna till en helt ny nivå, med mycket fler detaljer och förtöjningstips, och med en mycket avancerad redovisning av topografin.

Jag tror du kommer att höja positivt på ögonbrynen över de nya kartorna, och förhoppningsvis över hela den nya produkten. Vi tycker att den blivit mer än ett strå vassare än föregångaren. Och nu kommer alltså kartorna att bli digitalt tillgängliga."

 - 390 natur- och gästhamnar presenteras, och både helikopterbilder och kartor är av en kvalitet som överträffar allt som tidigare givits ut, enligt förläggaren Jørn Engevik.  Kartmaterialet i Hamnguiden 8 är någonting helt nytt som aldrig tidigare förekommit i sjökortssammanhang.

Samtliga kartor i boken är producerade av Hydrographica. Det innebär att de är baserade på Hydrographicas beprövade sjömätningsteknik med 3D-flygfoto som underlag men också att varje Hamnguidekarta dessutom är kontrollerad och verifierad genom en kompletterande sjömätning på plats.

I varje hamnguidekarta redovisas vid vilka bryggor som gästplatser finns och vilket förtöjningssätt som rekommenderas. Det finns också information om serviceutbudet i hamnen. I naturhamnarna ges vägledning till lämpliga svajplatser eller till förtöjning mot land.

Markeringarna i helikopterbilderna ger en snabb översikt över varje hamn, med dess atmosfär, faciliteter, faror och förtöjningsmöjligheter. Stenar och grund att tänka på är speciellt markerade i bilderna.

Den bilagda översiktskartan med alla hamnguidekartorna markerade vägleder vid planering av turer i skärgården.

- Som grunnlegger av Havneguidekonseptet er jeg meget stolt og glad for samarbeidet med Hydrographica. Deres karter og arbeidsmetoder er unike, og overgår alt annet jeg har opplevd i forbindelse med de andre Havneguidene menar Jørn Engevik.

Sittbrunnen återkommer med en recension av boken så fort den lämnat tryckeriet. Under tiden kan man tjuvtitta på några sidor på nedanstående länk.

Niklas Krantz

http://skagerrakpageflip.yolasite.com/resources/hg8_new/main.swf


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Radarbok med AIS

Radarbok med AIS

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Genvägsboken

Genvägsboken

Ett år utan skor

Ett år utan skor

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line