norgeseglare dömd

norgeseglare dömd till uppläggningsmoms

Fem dar för länge låg Kjells båt i Norge. Därför får han nu betala 300 000 kronor till norska staten.

Kjell Olsson och hans fru Cecilia seglade iväg på sin drömresa 2008. Planen var att segla Skandinavien runt.

De startade hemma i Gävle och i september hade de kommit till den norska staden Mo i Rana i mitten. Båten las upp på land vid den kommunala hamnen för att sättas i sjön igen nästa år då resan fortsatte till Narvik och sedan vidare på trailer ner till svenska Bottenviken.

När de var tillbaka i Gävle fick Kjell Olsson ett brev där norska tullen förklarade att han skulle betala 250 000 svenska kronor i moms, båtagvgift och ränta. Orsaken var att han brutit mot reglerna om tillfällig införsel när båten lämnades i Norge över vintern.

En ny lagparagraf som tillkom i januari 2009 sade att den utlänning som lämnar sin båt i Norge mer än sex veckor utan att själv befinna sig i landet måste betala moms på hela båtens värde samt en särskild avgift för motorn och ränta.

Oslo Tingsrett klarlägger nu att de nya reglerna inte kan tillämpas retroaktivt. Däremot fälls Kjell Olsson enligt de gamla reglerna för att båten var i Norge fem dagar längre än tillåtet. Bestämmelserna sa max tolv månader.

Till norska Seilas säger Kjell att han inte vet hur han ska kunna betala summan, som nu stigit till 300 000 svenska kronor, med rättegångskostnaderna.

-Och jag är arg eftersom jag tycker att det är orättfärdiga bestämmelser, säger han.

 

Sittbrunnenfilmer

Vi använder cookies.
Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.