Lösen för danskarna

Friköpta

Det var anhöriga som fick de sju danskarna som suttit som gisslan hos somaliska pirater frigivna. Det kostade dem tre miljoner dollar, nära 20 miljoner kronor.

Ombord på båten fanns familjen Quist Johansen, bestående av pappa Jan, mamma Birgit, samt barnen Rune, 17, Hjalte, 15, och Naja, 13. Även två gäster fanns på båten, däribland malmöbon Rane Lund, 29, som flyttade till Hammars park i Limhamn för drygt ett år sedan.

Familjen var på en tvåårig jorden runt-segling och skulle ha kommit hem efter sommaren.

De anhöriga i Danmark har via UD vädjat till medier att respektera att man inte vill ha någon uppmärksamhet kring hemkomsten.

Det har funnits mycket få uppgifter om hur gisslan haft det under fångenskapen. Men det försäkringsbolag där större delen av sällskapet varit försäkrade i säger att de sörjt för hemtransport med flyg. En läkare och en krispsykolog skickades ner "för att ta sig an familjen" redan inför och under resan hem.

De sju övermannades den 24 februari utanför Afrikas horn. Familjen hade tagit sig världen runt med egen segelbåt när de övermannades av piraterna.

Familjen lyckades larma den danska sjöräddningen men kunde bara konstatera att de var i piraternas våld. De hade då varit på väg från Maldiverna mot Suezkanalen.

En pirat, som identifierade sig själv som Hussein, sade till Reuters att piraterna fått en lösen för frisläppandet.

-Vi fick omkring tre miljoner dollar i lösesumma på tisdagseftermiddagen, sade personen på telefon, och uppgav att han befann sig i kustbyn Ras Bina i Puntland.

Sittbrunnenfilmer