Båtmässan är slut

Motorbåtsmässa med seglare

https://youtu.be/33THlDMN6_I

Så var då första Båtmässan i år i Göteborg slut. En mässa med fler motorbåtar än någonsin, fler utställare. Men Bara en stor segelbåt, Najad,  och något färre besökare.

Men affärerna tycks ha kommit igång, hjulen har börjat rulla och på scenen snackades det mycket segelbåt, vilket Sittbrunnen sänt direkt och i efterhand. Några föreställningar till kommer i veckan. Roligast var förstås Sven Yrvind, även om jag hört mycket av det tidigare. Intressantast Martin Strömberg och Fredrik Lööf, och tjejlagen Team X och Team Anna. Men det var lite splittrat på olika scener och en del krockar så Team New Sweden missade jag.

Visst var det tråkigt att kölbåtarna stannade hemma, men det är nog en för dyr apparat att ställa ut såna i hallar i ett litet land som Sverige. Ska de betala för det får vi nog inte råd att köpa båtarna. Bättre att kolla i vattnet på Öppna Varv och Allt på Sjön efter sommaren, eller i leverantörernas egna hallar och bryggor. Men kanske kan det bli kul om mässornas scenprogram utvecklas och kompletteras med diskussioner och seminarier. Med live- och reprissändningar kan det bli centrala händelser i svenskt båtliv, inte bara i mässtäderna utan i hela landet, kanske tom Skandinavien.

Mest spännande båten på Svenska Mässan var faktiskt en modell; nya More 55:an som är under tillverkning i Kroatien av svenska More Sailing. Harald Treutigers direktsända berättelse om deras charterverksamhet kommer snart i repris i Sittbrunnen. Sen var det ett spännande projekt nere i träbåtshallen, med en upprustning av de gamla Stjärnbåtarna, Pelle Pettersons förstabåt. Ett helt gäng såna rustas upp i Göteborg och till och med nybyggnad har kommit igång. Sittbrunnen återkommer till det projektet under året.

Och så alla prylarna förstås, ny modell av skruvbara bergskilen Klippfast och ny silikonbottenfärg som jag tänker testa för Sittbrunnen. Får vi se om det blir några havstulpaner när jag seglar till västkusten och Volvotävlingens målgång.

Så Båtmässan är väl fortfarande ett måste för alla båtintresserade i väst, och ökar de bara trycket kanske det kan fortsätta att vara en mötesplats även utan kölbåtar. I Älvsjö kommer våren en månad senare, då får vi se vad de fyllt upp segelbåtshallen med. Ses där!

Niklas Krantz

Antal utställare 2015: 297 st (2014: 275 st)
Antal flytetyg 2015: Ca 405 st (2014: ca 385 st)
Antal besökare 2015: 59 906 personer preliminärt (2014: 61 523 personer)

Sittbrunnenfilmer