Vårmässan

Det är båtmässa i luften.

Sittbrunnens gonzoreporter har dykt rakt ner i vårens båtmässa, avätit pressfrukosten och träffat kvinnorna och männen bakom båtarna:

frukost

Trots alla andra vårtecken som dykt upp den senaste veckan är få symboler för den annalkande våren och sommaren lika starka som just ”Allt för Sjön”. Och för 77:e gången slog de upp sina portar. Dagen började om inte med pompa och ståt så med en förträfflig pressfrukost som avslutades med en kort genomgång av mässan och dess inriktning samt något om läget för båtbranchen som sådan. Och läget är inte så tokigt om man får tro branschen och de om några borde väl veta? Nivån på nybåtsförsäljningen har återhämtat sig, inte till 2006-2007 nivå, men det går att kränga flytetyg och leva på det. På begagnat sidan är det svårare, idag finns det cirka 675000 begagnade båtar till salu i hela Europa har någon räknat ut.

allaboard

De tre kvinnorna bakom ”All Aboard”, konceptbåten som tar fasta på vad kvinnor vill ha i en fritidsbåt presenterades och jag råder alla att ta en titt på de inovationer det kommit fram till. Även om jag är för det enkla båtlivet kan jag utan vidare förstå idéen och tilltalas av en bastu ombord.

En ”lustig” sak under kvinnornas presentation av konceptbåten var en journalist (manlig) om lutade sig fram till mig och viskade ”När ska en man få designa en båt precis som han vill?”. Jag anser mig rätt begåvad, men något kvickt svar på den frågan kunde jag inte formulera, jag flyttade mig en bit och hoppas inte dumhet smittar. Och inte visste jag att att mulliga mansgrisar försöker nominera sig själva.

Pressfrukost i alla ära, det är på mässgolvet allt händer och dit begav jag mig bland annat för att se just All Aboard och vad den kunde innehålla. En landgång som fälls ut, en ramp som soliga dagar kan vara vattenrutschbana eller vid mindre roliga tillfällen användas som räddningsramp och många spännande idéer visas och kommer säkert dyka upp i en snar framtid. Inte i en båt utan delar plockas upp av olika tillverkare.

sven

Vad kan man hitta på när man är dryga 70 år? Tja, bygga en båt på 3 meter och segla nonstop jorden runt kanske. Medtag 400 kilo mat och 100 kilo böcker. Det är givetvis inte alls lika tokigt som det låter, inte om man heter Sven Yrvind. 72 år ung tar han itu med ”seglingens sista, stora, löjliga utmaning” i projektet ”Yrvind Ten”. Själv fyller jag 55 och funderar på att segla till Norrland, och absolut inte nonstop!

taracVem är Sveriges bästa båtkonstruktör? Min favorit av nu aktiva konstruktörer är Håkan Södergren, missa inte hans tarac 33. En båt för kappsegling och skärgård kallas den, men jag skulle inte tveka att ge mig ut på större vatten i den båten.

Mässan är mycket mer en båtar, i en monter pratade jag bland annat med Magnus Malmborg som var där och representerade Ulvön och Höga kustens skärgård, dit vill jag segla.

promeroPromero Boats visade sina fantastiska modeller av gamla och nya båtar, bland annat en Malö 37 som varvet beställt några exemplar av för att visa sina potentiella kunder.

Strax innan den officiella invigningen klockan 15 vilade jag fötterna en stund uppe i pressrummet och pratade lite med en gammal båtjournalist som sammanfattade dagen så här ”Det var bättre förr”. Jag frågade honom vad det var han uppskattade från den tiden och han svarade ”Jag var yngre då”.

Det var ett litet sammandrag av dagen, jag återkommer med fler iakttagelser från Allt för Sjön.

Christofer Ahlandsberg

Sittbrunnenfilmer