App-AIS i version 3.0

eniroais

Nu kommer den billigaste navigationsappen med AIS. Eniro På Sjön är gratis, men då får man bara en karta och position. För lite pengar får man i stort sett ett komplett navigationsprogram där man kan ladda ner sjökorten offline. Och nu alltså med AIS. Dock fungerar ju AIS:en bara när man har 3-4G-täckning, alltså inte ute på öppet hav där man behöver den som mest.

eniroaisdata

Enligt regelverket ska samtliga fartyg större än 300 ton vara utrustade med AIS för att i realtid visa position, kurs och fart. Dessutom är det fler och fler nöjesbåtar en AIS klass B-transponder. (Det är dock oklart om dessa visas på Eniro. Den enda jag hittar i dag är förre Handelsbankschefen Arne Mårtenssons jordenruntseglarbåt Yaghan på Bullandö, och han kan ju ha råd med en Klass A-transponder. Men sen mailar Mattias Wedar på Eniro och försäkrar att både Klass A och Klass B-transpondrar visas. Så glöm den här parantesen.)

Utöver det levererar AIS mycket annat matnyttigt för båtentusiasten, skriver de i sitt pressmeddelande. Bland annat fartygets identitet, status och fakta om storlek, fatygstyp och destination. Ett plus för AIS i app-version är dess förmåga till helikopterperspektiv. Medan fritidsskeppare som investerat i en egen AIS-transponder har möjlighet att se nyttotrafik inom vhf-räckvidd, kan användare av Eniro på sjön se fartyg över hela Sverige, vare sig de befinner sig i sin båt eller på land.

För 179 kronor får Eniro på Sjön-användaren inte bara AIS, utan även en evighetsprenumeration på kostnadsfritt och obegränsat uppdaterade sjökort över Sveriges och Norges farvatten (både on och offline), GPS-positionering, rutter och waypoints, man överbord-funktion och mycket mer. Eniro på Sjön är sedan förra säsongen begåvad med ett uppdaterat och tydligare användargränssnitt och uppdateringen till version 3.0 är självklart kostnadsfri för tidigare innehavare av appen.

Eniro på Sjön med AIS visar alla kommersiella fartyg vid kaj eller under gång direkt i din telefon eller surfplatta. Genom ett klick visas fördjupad information om ex. position, fart, kurs, identitet och destination med mera.

Eniro på Sjön sjösattes första gången 5 mars 2010 och har idag närmare 200 000 aktiva användare. Appen finns i en fullt funktionell gratisversion samt i en betalversion med utökad funktionalitet on och off-line, samt från och med idag AIS.

Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Bortom horisonten

Bortom horisonten

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Den sista idioten är inte född än

Den sista idioten är inte född än

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line