- Jag satt och diskuterade Starlink med några svenskar i Las Palmas berättar Jan Bruce på SY Vilja som seglade över med Viking Explorer i januari. Så jag bestämde mig för att prova.

Han var tvungen att beställa till sin hemadress i Göteborg, men en gast som skulle med över Atlanten tog med sig hela paketet till Kanarieöarna.

- Niklas kom ner dan innan vi skulle sticka, säger Jan över Starlink från vattnen utanför Tobago. Några timmar senare var den uppe.

Det var husbilsmodellen och antennen fästes i en spöhållare från Biltema.

viljaantenn2

- Den funkade hela vägen över, utom 50 M från Kap Verde. De har ännu inget avtal med Starlink.

- Vi körde en timme om dagen, samtidigt som vi laddade batterierna. Den tog 10-15 minuter att komma igång och drog en hel del ström. Mitt på Atlanten hade vi lite dålig kontakt och i grov sjö gick det långsamt.

Men i lugnt vatten gick det bra och de har tittat Farmen i TV4 Play. Annnelie Christin Nilsson har seglat runt i Karibien med sin Jeff och kollat Netflix över Starlink. Och Viveka Ljungström hade fin mottagning i Embla under Viking Explorer.

- Men det går massor med rykten om att det snart ska försämras och bli dyrare, messar hon.

annelie2

Hittills har ju Elon Musk snarare sänkt priserna, men problemet är att den marina formen som är avsedd för kommersiella fartyg , kostar tio gånger mer än husvagnsversionen. Något fritidsbåtsabonnemang finns inte, och husvagnsversionen sägs vara bunden till kontinenten. Fast ingen verkar ännu ha drabbats av det.

Så problemet så här långt är inte tekniskt, men kommersiellt. Hur tänker Elon Musk prissätta abonnemang för fritidsbåtar?

- Vi har ju även Iridium Go, säger Jan Bruce. Men vi har stängt av det simkortet. De höjde priset 20 procent vid årsskiftet. De lär ju få problem nu.

För Starlink betalar han 1150 SEK i månaden och utrustningen kostade 5500 SEK. Vilket ger många gånger så stor bandbredd som Iridium, till halva priset.

'Och Predict Wind för väderruttning kör han över Starlink.

Thomas Lundgren kör själv muskbilen Tesla och håller i utbildningen hos Väskustkretsen av Svenska Kryssarklubben. Här berättar han allt som är värt att veta för Sittbrunnens läsare. 

AdobeStock 418464331

Vad är Starlink

Starlink är ett satellitbaserat system för bredbandsinternet med global räckvidd omfattande alla länder och alla hav. Systemet bygger på ett mycket stort antal lågt flygande satelliter som man når genom speciella Starlink-antenner.

Starlink-systemet erbjuder hastigheter upp till 350 Mbit per sekund vilket är är klart snabbare än vad många i Sverige har på sitt bredband hemma via fiber, kabel-TV eller ADSL. Svarstider är också likvärdiga med exempelvis ett fiber-bredband hemma då satelliterna flyger relativt lågt.

Kostnaderna för ett Starlink-system är, jämfört med konkurrenterna, extremt låga.

Utrustningen köps för från cirka 5 000 kronor och abonnemangskostnaden är cirka 1 000 kronor per månad, lite beroende på dollarkursen.

falcon

SpaceX

Starlink är en del av företaget SpaceX som grundades av Elon Musk (som också är huvudägare av elbilsföretaget Tesla).

SpaceX har utvecklat raketer där stora delar av dem efter uppskjutning återvänder och landar själva. Därmed kan de återanvändas. Detta gör kostnaden för att skjuta upp SpaceX raketer är låg jämfört med traditionella raketer.

Första steget av raketerna är det som återanvänds. Det landar på en pråm ute till havs och transporteras sen till land, görs i ordning och skjuts sen upp igen. Raketstegen har hittills återanvänts upp till 15 gånger.

Främst för uppskjutning av satelliter har SpaceX utvecklat raketen Falcon 9 som är specialiserad för att kunna lastas med en stor eller många små satelliter som ska placeras relativt nära jorden.

Hemsida: SpaceX.

skissLow Earth Orbit-satelliter (LEO)

Starlink-satelliterna cirkulerar runt jorden på en höjd om cirka 500 kilometer. Det kallas för att de ligger i LEO (Low Earth Orbit). Detta innebär varje satellit endast "ser" en relativt liten bit av jordytan och därmed krävs det många satelliter. I februari 2023 var antalet satelliter ungefär 3500 stycken vilket innebär att Starlink nu kan erbjuda uppkoppling globalt (alltså på från alla punkter på jorden). För att kunna göra detta till många kunder med hög hastighet är deras plan att ha cirka 40 000 satelliter.

De flesta andra kommunikationssatelliter ligger i en så kallade geostationär bana runt jorden. Detta innebär att de roterar exakt lika fort runt jorden som jorden själv roterar. Detta gör att antenner som har kontakt med satelliten kan justeras en en gång och sen behöver dess riktning aldrig mer ändras.

Satelliter i LEO, som Starlink, ligger i jämförelse väldigt nära jorden och måste därför rotera mycket fort för att inte dras ner av jordens dragningskraft. En antenn på jordytan kan därför bara kommunicera med en och samma satellit i maximalt några minuter innan den försvinner under horisonten.

Vem är Starlink till för

Starlink är till för den som vill ha tillgång till internet där andra tekniker inte är tillgängliga. Exempelvis;

  • Den som bor långt ifrån annan bebyggelse och därmed inte kan få fiber-bredband.
  • Den som flyttar runt med husvagn eller husbil och inte har en fast stationeringspunkt.
  • På fartyg i kommersiell trafik på världshaven.
  • På flygplan i kommersiell trafik.

Det är ännu oklart om Starlink avser att vända sig till fritidsbåtar och då främst långfärdsseglare. Idag fungerar Starlink bra ombord på fritidsbåtar men om det kommer att fortsätta göra det är oklart.

celler

Starlink celler

Starlink har delat in jorden i ett mycket stort antal celler. Cellerna är sex-kantiga. Inom varje cell finns begränsningarna i bandbredd och fördröjning. Blir belastningen för stor inom en cell blir prestandan lägre. En cell kan också ha begränsningar i sin kapacitet på jorden. Finns det färre mottagningsstationer som satelliterna kan ha kontakt med så blir prestandan också försämrad. Det krävs således både många satelliter och mottagningsstationer.

tackning

Täckning

Sen kring årsskiftet 2022/2023 är Starlink ett globalt system. Antalet satelliter var då så stort att hela jordytan täcks in. I vissa områden erbjuds ännu inte tjänsten av olika skäl. Inom andra områden är mottagningsstationerna begränsade vilket ger lägre prestanda.

Prestanda

Då satelliterna flyger lågt tar det inte lång tid för radiosignalen att ta sig till dem och från satelliten när till landstationen där datatrafiken leds ut på Internet. Detta ger likvärdiga svarstider som för ett normalt bredband hemma. Starlinks mål är svarstider på 20 ms men i praktiken i februari 2023 är tiderna ofta det dubbla eller lite högre ändå. Även 100 ms får i sammanhanget ses som extremt snabbt.

Beroende på belastning på Starlink i den aktuella cellen kan hastigheter på upp emot 350 Mbit erhållas beroende på abonnemang. I praktiken för fritidsbåtar i Europa erhålls i februari 2023 hastigheter normalt på runt 100 Mbit.

Utbyggnadstakten

SpaceX skjuter upp en ny raket per vecka ungefär. Varje raket har ungefär 60 satelliter ombord. Antalet varierar lite beroende på i vilken bana de aktuella satelliterna ska. Vissa banor kräver mer raketbränsle vilket ger något färre satelliter och andra lite mindre vilket möjliggör fler satelliter.

Starlinks nuvarande målsättning är upp emot 40 000 satelliter. Detta skulle då innebära kapacitet för många miljoner samtidigt abonnenter att använda internet samtidigt med mycket hög prestanda.

Antennen hos abonnenten

Varje abonnent har sin egen antenn som måste ha fri sikt upp till satelliterna. Antennen måste således vara placerad utomhus och ha så fri sikt i alla riktningar som möjligt för att kunna ha kontakt med aktuell satellit under hela dess passage av den aktuella cellen.

Hus, träd, berg och öar är således hinder som man behöver undvika för att få en bra kontakt med satelliterna.

De enklare Starlink-antennerna är monterade på ett stöd som möjliggör för antennen att rikta in sig själv, med hjälp av små motorer, i den riktning där den just nu har bäst kontakt med satelliterna. Detta innebär att installationen är väldigt enkel. Ställ ut antennen, slå på den och en stund senare fungerar det utan att man behöver göra några inställningar alls själv.

De lite dyrare Starlink-antennerna är större och lite mer avancerade och kan monteras fixerade plant med den platta sidan rakt uppåt. De har således inga motorer då de inte behöver riktas alls.

phaseshiftPhase shift array

Alla Starlink-antenner använder en teknik som heter phase shift array. Det innebär att antennen rent tekniskt består av väldigt många små antenner som sänder signalen som ska skickas iväg med viss förskjutning. Detta innebär att antennen kan rikta signalen åt vilket håll som helst (inom vissa gränser) och därmed kan antennen hela tiden utan att mekaniskt ändra sin vinkling ändå sända rakt emot aktuell satellit. Rent tekniskt är detta så klart väldigt avancerat men det behöver man som användare inte bry sig om.

De större och lite mer avancerade Starlink-antennerna använder samma teknik. I och med att de är större så kan de utan att vinkla sig emot satelliten ändå sända signalen så att den når satelliten med tillräcklig styrka.

Satelliten

Varje Starlink satellit roterar ett helt varv runt jorden på cirka 90 minuter. Det innebär en hastighet om cirka 7,7 kilometer per sekund eller närmare 29 000 km/h.

Satelliten har antenner för att sända och skicka till abonnenterna och antenner för att sända och skicka till markstationerna där datatrafiken skickas ut på internet.

Nyare Starlink satelliter har också lasrar ombord vilket gör att de kan kommunicera mellan varandra med mycket hög hastighet för att därigenom kunna nå en markstation som ligger en bit ifrån aktuell satellit.

Den strömmen som satelliten behöver för att fungera får den via en solcell som vecklas ut då den släppts ifrån raketen som transporterade upp den.

Livslängden på en satellit i LEO är cirka fem år. Därefter har dess hastighet bromsats in så pass mycket att den börjar lämna sin bana och falla ner mot jorden.

I och med att dessa satelliter är små kommer de på grund av dess hastighet och friktionen i atmosfären brinna upp innan de når jordytan.

mark

Markstationerna

Markstationerna har kraftfulla antenner för att kunna ha kontakt med många satelliter samtidigt och naturligtvis bra fiberförbindelser till internet så att data kan tas emot och skickas utan fördröjning.

Abonnemang och priser

Priserna nedan är de som gällde i februari 2023.

Alla abonnemang går att avsluta/pausa med en månadsuppsägningstid utan extra kostnader. De kan sedan aktiveras igen när man önskar.

Starlink säljs med öppet köp. Man kan returnera hårdvaran inom en månad och få tillbaka pengarna om man inte är nöjd.

Bostad-abonnemang

Detta abonnemang är riktat till de som vill ha Starlink till sin bostad. Antennen som används är den mindre och enklare modellen som själv riktar in sig i den optimala riktningen. Abonnemanget är låst till att fungera endast inom en bestämd Starlink-cell.

Prestanda/Ner: 20-100 Mbit / 25-50 ms.
Prestanda/Upp: 5-15 Mbit.
Hårdvaran: 4900 kronor.
Månadskostnad: 950 kronor.
Antenn: Enklare och rörlig, mindre storlek.

Företagsabonnemang

I företagsabonnemang ingår en mer avancerad men fortfarande självjusterande antenn. Abonnemanget är låst till en plats på samma vis som bostads-abonnemanget.

Prestanda/Ner: 40-220 Mbit / 25-50 ms.
Prestanda/Upp: 8-25 Mbit. Hårdvaran: US$2500.
Månadskostnad: US$500.
Antenn: Enklare och rörlig, större storlek.

Husbils-abonnemang, RV

Detta abonnemang tillåter att antennen flyttas runt och kan även användas under förflyttning om rätt antenn används och den är monterad för att tåla det. Det är denna typ av abonnemang som idag används av allt fler fritidsbåtar. Antennen ställs då någonstans där den står relativt skyddad då man önskar använda Starlink. Det finns även exempel på Internet där användare har byggt om den till fast montage med gott resultat men detta då helt utan godkännande av Starlink och eliminerar även all form av garanti.

Prestanda/Ner: 5-50 Mbit (ofta högre) / 25-50 ms. Prestanda/Upp: 2-10 Mbit.
Hårdvaran: 4900 kronor.
Månadskostnad: 1150 kronor.
Antenn: Enklare och rörlig, större storlek.

I USA kan man beställa en mer avancerad antenn som är dimensionerad för att fungera även under rörelse i högre fart. Det är oklart om denna variant ännu går att beställa i Sverige. Denna antenn är mycket lämplig för båtar då den flush-monteras på en targabåge, däckshus eller på däck (den tål säkerligen inte att trampas på!).

Prestanda: Bättre. Hårdvaran: US$2500. Månadskostnad: Samma.
Antenn: Fast monterad, större storlek. Kan användas under färd med husbil om den är korrekt monterad på taket på husbilen.

Marin-abonnemang

Abonnemangskostnaden är mycket hög vilket gör att detta inte är något direkt alternativ för fritidsbåtar. Målgruppen är större handelsfartyg och kryssningsfartyg. I detta abonnemang ingår två antenner av den större fasta och mer avancerade modellen som monteras parallellt.

Prestanda: Bättre. Hårdvaran: US$2500. Månadskostnad: US$5000.
Antenn: Två stycken; Fast monterade, större storlek.
Luftfart
Starlink avser att erbjuda abonnemang för bruk på flygplan.
IoT - Internet of Things

Abonnemang för IoT-produkter finns men ännu enbart med mycket låg bandbredd.

Hårdvaran

Antennerna är gjorda för att sitta ut och fungera i alla väder. Den mer avancerade som inte är rörlig har avsevärt högre prestanda och kan monteras så att den går att använda även under förflyttning.

Antennerna har inbyggt värmeelement för att hålla klimatet inne i dem lämpligt för elektronik samt håla dem fria från snö och is som annars skulle gjort dem obrukbara.

Routern ska placeras inomhus i torrt och bra klimat för hemelektronik.

Enklare antenn

Antennen står på en fot som medföljer och är utrustad med motorer så den kan vinklas till den mest lämpliga riktningen.

Foten kan ersättas med annan form av infästningen mot exempelvis ett maströr för att möjliggöra montage på ett tak eller en husfasad.

Effektförbrukningen anges till 50-75 Watt för den lilla modellen och 110-150 Watt för den större modellen.

Den mindre antennen är 303x513 mm och den större än 575x511 mm stor.

Avancerad antenn

Antennen är fast och monteras plant och riktat rakt uppåt. Någon injusteringen krävs inte. Antennen är större vilket gör både bättre mottagning och sändning gentemot den enklare antennen.

Effektförbrukning anges till 110-150 Watt. Antennen är 575x511 mm stor.

Kabel

Mellan antennen och routern går en kabel. Kabeln följer med i paketet och kan beställas i minst två olika längder (eller köpas som tillbehör).

Routern

Routern är i princip som vilken router som helst för hemmabruk. Routern och antennen kräver 230V.

Routern skapar ett WiFi-nätverk kring sig som man ansluter sina datorer, mobiler och surfplattor till.

Startiden

Ifrån kallstart till uppkopplad och fungerande förbindelse tar det normalt några minuter.

Installation

Support

Starlink är ny teknik och installationen måste man göra själv. Det går generellt inte att köpa en installation av någon som tar ansvar för den intill full funktion. Gillar man inte att skruva själv, konfigurera nätverk och eventuellt felsöka så kan tröskeln att få igång allt vara hög.

Från Starlink

Starlink har endast support on-line via sina app. Det finns ingen möjlighet att mejla eller ringa dem. Svarstiden på supporten varierar stort vad det verkar utifrån rapporterna i diverse forum och liknande.

Starlink kan felsöka mycket på distans och verkar generellt vara snabba på att skicka ut ersättningsprodukter vid behov.

Användargruppen

Det finns ett antal grupper för Starlink-användare och intresserade på Facebook. En del användare har mycket erfarenhet och kan ge bra tips. Men som vanligt med Internet-support så finns också raka motsatsen; De som inte kan något och svarar helt fel på önskemål om hjälp.

Tips och trix

I Facebook-grupperna och på YouTube finns mängder med tips att finna om installation, felsökning, montage, ombyggnationer, anpassningar och mycket mer. Kom bara ihåg att varje modifikation av utrustningen gör att garantin går förlorad.

Risker

Starlink skriver själva: Liksom andra nya teknikprodukter kommer Starlink-paketet så småningom att bli tekniskt föråldrat. Kunder kan i vissa fall komma att behöva köpa en nyare modell för att erhålla en optimal Tjänst.
SpaceX kan från tid till annan komma att ändra dessa Starlink-specifikationer, Starlink-paketet (inklusive programvara), Tjänsten och tjänstevillkor. Angivna hastigheter och oavbruten användning av Tjänsterna garanteras inte. Under rusningstid kommer de faktiska hastigheterna sannolikt att vara lägre än de maximala hastigheterna.

Avtalsvillkoren

Starlinks Allmänna Villkor.
https://www.starlink.com/legal/documents/DOC-1040-21885-65?regionCode=SE

Notera särskilt här §6.1 där det är tydligt skrivet att abonnemanget enbart fungerar inom en och samma kontinent.

Datamängd

Det finns ingen tydligt angiven begränsning på datamängden per månad man har tillgång till. Det verkar vara så att det finns en vedertagen gräns vid 1 Tbyte per månad. Använder man mer så riskerar man att få sitt abonnemang begränsa.

Ej för marint bruk

Utrustningen är ej för marint bruk. Oklart hur Starlink i längden ser på garanti och liknande om den har använts ombord på en båt.

Är Starlink något för fritidsbåtar och långfärdsseglare?

Ja, definitivt måste nog svaret bli. Men med en liten brasklapp att husbils-abonnemanget inte tydligt vänder sig till fritidsbåtar.

Det finns således en risk att abonnemanget kommer att begränsas på något vis framöver. Men eftersom Starlink inte har någon avtalstid så är det enbart inköpet av själva antennen man riskerar och den kan man troligen relativt enkelt sälja om man inte längre vill ha den kvar.

Långfärdsseglare

Att ha tillgång till höghastighetsinternet mitt ute på haven är så klart mycket attraktivt. Starlink erbjuder det. Notera dock villkoret i de allmänna villkoren att ett abonnemang enbart gäller inom en och samma kontinent. Seglar man över Atlanten till Västindien så finns risken att abonnemanget kommer att sluta fungera.

Tips och råd

Montera antennen så den går att använda under segling. Montera antennen så den sitter stabilt även vid sjögång. Överväg att köpa den mer avancerade antennen som kan monteras fast och plant på en yta. Den är avsevärt mer robust och har högre prestanda. Men är också avsevärt dyrare.

Som alltid med ny elektronik och nya system ombord. Köp dem i tid så att du hinner installera dem och provköra dem innan du verkligen behöver dem ombord. Ett Starlink-abonnemang kan pausas efter installation och provdrift och sen aktiveras då långseglingen påbörjas.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
http://www.koyma.se/kommunikation/Starlink

Se mer på Starlinks hemsida
https://www.starlink.com/

 

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Katastrofkurs: Estonias väg mot undergång

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Med floran i båten

Med floran i båten

Sittbrunnen på Facebook

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line