Först genom Gibraltar sund

{jumi [jumi/gibraltar.html]}

Tjejerna på SCA-båten blev först ut ur Medelhavet. Den första delsträckan av Volvo Ocean Race 2014-15 är inne på sitt femte dygn. Efter att ha tagit sig genom drygt en tiondel av etappen från Alicante till Kapstaden har samtliga lag haft ledningen vid något tillfälle.

Seglingen i Medelhavet bjöd på många vindskiften och en ständig kamp om positioner mellan lagen.

Fältet höll sig i en klunga och det var inte förrän de närmade sig Gibraltar under natten till måndag som det första rycket kom. Team SCA bröt sig loss och valde en nordligare rutt än konkurrenterna. Närmare den spanska kusten hittade de fördelaktiga vindar som gjorde att de passerade Gibraltar först och lämnade medelhavet med en knapp ledning.

I Atlanten handlar mycket om att nå passadvindarna som gör att man kan sätt full fart söderut. Men dessa vindar har hittills knuffats bort av ett lågtryck som lagen försökt ta sig genom sedan de passerade Gibraltar. På andra sidan om lågtrycket väntar vind från nordväst vilket är mycket gynnsamt för att segla mot Kanarieöarna och sedan nå passadvindarna.

Besättningarna slet under natten till tisdagen i tuff sjö och vind på över 15 m/s. Under tisdagen avtog vinden och lagen har de senaste 12 timmarna seglat nära den Marockanska kusten med vind kring 5 m/s. Team Vestas Wind valde en väg längre ut från kusten vilket kostade dem dyrt. I gryningen låg de 15 sjömil bakom ledande Abu Dhabi Ocean Racing och det är det största avstånd som hittills mätts mellan ledaren och sista båten sedan starten.

De övriga sex båtarna ligger inom åtta sjömil från varandra och hela fältet är på väg söderut. Nästa stora vägval handlar om att segla väster eller öster om Kanarieöarna och båtarna beräknas komma till ögruppen i morgon eftermiddag.

I den tuffa konkurrensen handlar dock inte allt om rätt vägval. För att hänga med i fältet krävs ett febrilt arbete ombord och många manövrar som sliter på besättningarna även när vinden är lättare.
– Dag fyra är väldigt speciell för vi börjar äntligen komma in i en rytm och en vardagsrutin, rapporterade Team SCA:s Onboard Reporter Corinna Holloran under onsdagsmorgonen.
– Våra kroppar böjar vänja sig vid att vi sover i korta perioder, två timmar som mest trots vårt vaktschema på fyra timmar. Flera seglare har noterat att de inte haft någon hel frivakt på grund av att de minst en gång väckts för en vändning eller ett segelbyte varje gång de försökt sova.

Team SCA ligger just nu fyra. Dongfeng Race Team med Martin Strömberg ombord ligger enligt den senaste rapporten på första plats.

Här ser du var båtarna befinner sig just nu


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

Ankarliv

Ankarliv

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line