Stackars Martin Strömberg står på land, medan kapten gått ut i aktern för att lätta på trycket och spana efter de andra Volvobåtarna som är långt efter. På väg förbi Indiens sydspets drar de ifrån men kanske kommer allt vändas upp och ner i Malackasundet.

Dongfeng Race Team fortsätter imponera i Volvo Ocean Race 2014-15. De har haft ledningen i den tredje etappen sedan mer än en vecka tillbaks och det senaste dygnet har de drygat ut avståndet till konkurrenterna. Fältet seglar förbi Indiens sydspets med vinden från nordöst och båtarna befinner sig därför i vindskuggan bakom Sri Lanka, en ö med bergstoppar över 2000 meter.

– Det är lite riskabelt att vi är den mest nordliga båten i fältet och på sätt och vis genar förbi hörnet. Om ett par timmar har vi tagit oss helt genom skuggan och då vet vi om vi klarat oss okej, säger Dongfeng Race Teams skeppare Charles Caudrelier.

– Det ser ut som att de lyckats bra och nu ligger de rakt framför Abu Dhabi Ocean Racing, säger Dongfengs svenska lagmedlem Martin Strömberg som står över den tredje etappen och vilar upp sig på just Sri Lanka.

– Det är skönt att det går bra för laget för det är lättare för mig att slappna av då. Nu måste de vara alerta på vägen österut mot Sumatra eftersom vinden kan byta riktning fort när det kommer nya moln på himlen, säger Martin som är tillbaks ombord på båten i den fjärde etappen.

Det senaste dygnet har bjudit på fartfylld halvvindssegling i runt 20 knop när vinden ökat runt Indiens sydspets men bakom Sri Lanka har vinden avtagit. Lagen är på väg in i Bengaliska Viken och de kommer att nå Malackasundet till helgen.

Båtarna har följt varandras spår sedan startskottet gick i Abu Dhabi för nio dagar sedan. Inget lag har vågat sticka iväg och chansa på egna vägval. Kanske beror det på att lagen förväntar sig att fältet komprimeras när de når Malackasundet och att det därför inte är värt att chansa.

Närmast bakom den kinesiska båten ligger Team Brunel och Abu Dhabi Ocean Racing. Team SCA ligger sist i fältet och jagar Team Alvimedica och MAPFRE på femte respektive fjärde plats. Svenskbåten har fortfarande goda chanser att komma tillbaka, framförallt om de visar framfötterna genom Malackasundet. Segern i det senaste In-Port Racet är ett kvitto på att de klarar sig bra i konkurrensen när det gäller tät kappsegling.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Allt väl ombord

Allt väl ombord

Åland, de 50 bästa hamnarna

Åland, de 50 bästa hamnarna

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Ankarliv

Ankarliv

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line