Mojning i Malackasundet

{jumi [jumi/kolen.html]}

Dongfeng hade en 100 sjömils försprång in i Malackasundet, men nu komprimeras fältet rejält. Svaga vindar, mycket trafik och mängder med skräp som driver runt i havet. Det är här etappen mot Kina kommer att avgöras, i ett lotteri där ingen vet riktigt vad som händer. Dongfeng, just nu med Martin Strömberg på avbytarbänken under den här etappen, tappade plötsligt farten, men kom snart på vad som hade hänt.

 

Under söndagen passerade samtliga båtar den indonesiska ön Palau Weh och nu seglar de österut i sundet mellan Malackahalvön och Sumatra. Dongfeng Race Team har lett fältet i 15 dygn och enligt den senaste positionsrapporten har de ett försprång på över 100 sjömil. Vinden och blåser från öst vilket betyder att fältet fått kryssa in i sundet.

 

Spanska MAPFRE, nederländska Team Brunel och Abu Dhabi Ocean Racing har valt samma väg och håller ihop precis som de gjort den senaste veckan. Team Alvimedica valde att slå tidigare under söndagskvällen och seglar ett spår längst söderut.

– Det är lite ironiskt att vår första dag i det AIS-hektiska Malackasundet är den första dagen under den här tappen som vi bryter oss loss. Vi har lämnat klungan och kan inte längre se konkurrenterna på vår dataskärm, säger Team Alvimedicas Onboard Reporter Amory Ross.

 

Team SCA ligger sist men har kontakt med konkurrenterna och kan fortfarande komma tillbaks genom Malackasundet. Vägen fram tills båtarna rundar Singapore kommer vara en jakt på vind samtidigt som seglarna ska navigera sig förbi grund, fisknät och skräp i vattnet på vägen genom ett av världens mest trafikerade områden.

– Många av fiskebåtarna här är inte mycket mer än ihåliga träd och givetvis har de då inga lanternor eller navigationsinstrument överhuvudtaget, säger Team Brunels Gerd-Jan Poortman.

 

Vinden kommer troligtvis fortsätta lätta under dagen och kanske stundtals försvinner helt men vindbyar kan hittas närmare land. Det är varmt och seglarna är trötta men nu väntar flera dygn med lite sömn. Båtarna beräknas runda Singapore på onsdag och därefter ska de segla norrut till etappmålet Sanya i Kina.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Med floran i båten

Med floran i båten

Sven Barthel på Sillö

Sven Barthel på Sillö

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Furusundsleden - Stockholm till Söderarm

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line