Reparation på hög nivå

{jumi [jumi/mastrep.html]}

Det är mycket som går sönder på Martin Strömbergs kinesiska båt. Men nu har de satt igång och laga prylarna.

Dongfeng Race Team har avancerat från sista till fjärde plats och hade en stark position tillsammans med Team SCA när fältet nu passerat ekvatorn. Mindre än 50 sjömil skiljer mellan första och sista plats och fortfarande återstår det en dryg vecka till målet i Auckland.

Fältet i Volvo Ocean Race har nu korsat ekvatorn för tredje gången sedan tävlingen startade i Alicante i oktober. Ledarbåten Team Brunel seglade över till södra halvklotet klockan 06.30 i morse (svensk tid). Tillsammans med tvåan Abu Dhabi Ocean Racing och Team Alvimedica utgör de en trio som valt att segla genom doldrums längst västerut.

I öst har MAPFRE, Dongfeng Race Team och Team SCA halverat avståndet till sina konkurrenter på två dygn. Vid ekvatorn råder mycket oberäkneliga väderförhållanden, med vindbyar följt av vindfria moln, och det återstår att se vem som drar det längsta strået.
– Trion med MAPFRE, Dongfeng, och SCA använder sitt övertag för att avancera och det enda vi kan göra nu är att se på, rapporterade Team Alvimedicas Onboard Reporter Amory Ross under morgonen.
– Ett mindre samarbetsvilligt moln kostade oss 15 sjömil på de andra tidigare idag och med en tredjedel av etappen kvar har vi väldigt spännande segling framför oss.

Dongfeng Race Team har på ett dygn seglat upp sig från sista plats till att ligga fyra. Och Martin Strömbergs lag måste fortsätta avancera för att kunna behålla sin ledning i den totala poängställningen i Volvo Ocean Race 2014-15. Etappen från Sanya till Auckland har hittills varit tuff för laget med flera båtskador.
I onsdags natt var oron stor för grundstötning. När de navigerade sig genom en ögrupp mitt i natten upptäckte de att deras sjökort inte stämde överens med verkligheten, men katastrofen undveks.
– Ett litet bevis på att världen inte är fullt utforskad, säger Martin Strömberg.

Även Team SCA på sista plats är i allra högsta grad med i matchen när temperaturen stiger.
– Solen står mitt på himlen och skugga är hårdvaluta ombord på Team SCA. Vi kämpar på med vår båtfart. Det är lättare vindar nu – men ändå är det full fart på däck, rapporterar lagets Onboard Reporter Anna-Lena Elled.

Samtidigt som båtarna försöker hitta fart där de befinner sig måste de också välja en mer långsiktig taktik. Längre österut finns gynnsamma vindar som kan bli en expressbiljett mot Auckland. Frågan är vem som når dit först – endast vinden kan ge svar.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Förarbevis för vattenskoter

Förarbevis för vattenskoter

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Jag ville inte dö, jag ville leva

Jag ville inte dö, jag ville leva

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line