Målgång i Auckland runt kl 10:00

{jumi [jumi/auckarrival.html]}

-Inte långt kvar nu men väldigt lätt vind och värre blir det – kampen om segern är långt från över! Det hälsar Martin Strömberg från Dongfeng, som nu ligger trea.

Det dojjar utanför Nya Zeeland. Täten med MAPFRE Abu Dhabi och Dongfeng kämpar nu i lätta vindar och någon av de tre borde komma först i mål under lördagen. Men när målgången, som kan ses på den här sidan, kommer att ske är väldigt lurigt att veta.

Sedan fältet hittade fart och vind söder om ekvatorn har Abu Dhabi Ocean Racing, MAPFRE och Dongfeng Race Team stuckit iväg och skapat en tätklunga. Strömbergs lag hade ledningen men när de fastnade i en vindlucka under ett moln föll de direkt ner till tredje plats.

– Det känns surt att tappa ett försprång som vi jobbat för i flera dagar, säger Martin Strömberg. Vi fastnade i vindluckan längre än de andra två och de gick förbi på bara några minuter men vi ger oss inte.

– Etappen började väldigt bra. Sedan var det mycket tuffare och vi låg länge sist innan vi seglade ikapp och lyckades ta tillbaks ledningen. Nu har vi precis sumpat den igen och det känns ju inte så bra. Vi ser fram emot att komma iland men vi har en tuff fight framför oss.

Mitt på dagen skiljde det mindre än två sjömil mellan trion i toppen och det mesta pekar på att de gör upp om pallplatserna.

– Vi måste få bra fart mot ner mot Nya Zeeland, sedan bli det kustsegling ner till Auckland och den som klarar av det bäst kommer att vinna etappen. Men de andra båtarna är inte långt bakom oss. Jag har sett jämna spurter tidigare men jag har aldrig tidigare sett alla båtar så här samlade i slutet på en lång etapp.

Dongfeng leder just nu den totala poängställningen i Volvo Ocean Race och för att behålla den positionen måste de komma före Abu Dhabi Ocean Racing till Auckland.

– Det hade betytt mycket att vinna den här etappen och vi vill visa de andra att vi aldrig ger oss. Auckland är dessutom en klassisk seglingsstad där många är intresserade av segling, säger Martin Strömberg.

Svenskbåten Team SCA slåss nu för att komma ikapp Team Brunel, medan Team Alvimedica seglat upp mot tätklungan.

– Stämningen ombord är god och fokuserad. Alla fick lite extra ny energi igår, dels av närheten till Auckland, dels av att återigen ha Brunel i sikte, säger Team SCA:s Onboard Reporter Anna-Lena Elled.


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

Slusshandboken

Slusshandboken

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Fritidsskepparens Utsjöskeppare

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Fritidsskepparen

Fritidsskepparen

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line