I väntan på cyklonen

{jumi [jumi/inauck.html]}

Om du missade nattens livesändninge kan du se reprisen på hamntävlingen i Auckland här.

De sex båtarna i Volvo Ocean Race skulle enligt planen lämna Auckland och gett sig iväg på tävlingens längsta etapp (6 776 sjömil) klockan 02.00 svensk tid natten till söndag den 15 mars (14.00 lokal tid). Men med prognoser som varnar för att en kategori 5-cyklon kan slå till i området har tävlingsledningen beslutat att etappstarten skjuts upp till på tisdag, tidigast.

– Säkerheten går först, säger Volvo Ocean Race VD Knut Frostad. Vi tar detta beslut eftersom vi ännu inte vet vilken väg den tropiska cyklonen kommer att ta. Den är ovanligt stor och den ligger helt enkelt i vägen för våra seglare.

Den tropiska cyklonen ”Pam” har tillfälligt stoppat Team SCA och de andra båtarna i Volvo Ocean Race. Söndagens start av etapp fem är uppskjuten till tidigast på tisdag. Då är det tänkt att båtarna ska segla från Auckland, Nya Zeeland, runt Kap Horn och upp till Itajai i Brasilien.

På den svenska tjejbåten Team SCA gör svenska Anna-Lena Elled sin andra etapp i tävling. Tillbaka ombord är också Sophie Ciszek som skadade ryggen på andra etappen, men efter två månader av rehab träning är hon nu med igen.

Ute till havs har man mätt upp vindstyrkor på cirka 55 m/s eller runt 200 km/h. Cyklonen ”Pam” hade varit på kollisionskurs med båtarna strax efter söndagens start – om båtarna hade släppts iväg som planerat på söndag eftermiddag. Men så blir det alltså inte.

 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

🔍 Vättersnipor och råbockar

🔍 Vättersnipor och råbockar

Hafsorkesterns haverier

Hafsorkesterns haverier

El, elektronik och nätverk ombord

El, elektronik och nätverk ombord

Nautisk uppslagsbok

Nautisk uppslagsbok

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line