Mastbrott på Dongfeng

https://youtu.be/SwY5HEmxE4o

Martin Strömbergs Dongfeng Race Team har avbrutit den femte etappen efter sitt mastbrott under natten och är nu på väg mot Ushuaia, Argentina. De överväger fortfarande möjligheten att laga masten och sedan segla till etappmålet Itajaí. Ledarbåtarna har nu rundat Kap Horn med Team Alvimedica i spetsen.

Mastbrottet på Dongfeng Race Team inträffade klockan 0315 natten till måndag och laget befann sig då 240 sjömil väst om Kap Horn. Ingen ombord kom till skada när den övre delen av masten bröts av vid den tredje spridaren.

– Det är riktigt tufft för oss alla, säger lagets franska skeppare Charles Caudrelier. Vi toppade den totala poängställningen i tävlingen och detta är ett slag i ansiktet. Det gör ont att tänka på att de andra lagen fortfarande seglar på och tävlar för fullt.

– Jag var nere i båten och hörde plötsligt en smäll och killarna kallade upp alla på däck. Det var mitt i natten men när vi tände ljusen i masttoppen såg vi att masten brutits av.

Dongfeng seglar nu långsamt vidare med siktet inställt på att ta sig genom Beaglekanalen till den argentinska staden Ushuaia som de väntas nå imorgon natt. Den trasiga delen av masten hänger kvar och båten kan endast segla säkert för babords halsar. De segel som är hissade gör att laget tar sig fram i 6-8 knop. Besättningen kan behöva kapa av delar av den trasiga riggen som en säkerhetsåtgärd.

Även om Dongfeng avbrutit etappen för att söka sig till land har de inte formellt dragit sig ur etappen. Skepparen Charles Caudrelier och hans lag överväger fortfarande möjligheten att stabilisera den skadade riggen, göra ett nytt försök att runda Kap Horn och sedan avsluta etappen till Itajaí. Detta skulle vara en stor utmaning för laget men också innebära att de får sex poäng istället för de åtta poäng som de tilldelas om de inte går i mål. Två poäng kan visa vara en avgörande skillnad i tätstriden när tävlingen avgörs i Göteborg i juni. Laget kommer att fatta ett beslut de närmaste dagarna och ett annat alternativ är att frakta hela båten till Itajaí.

– Vad som än händer är det inte över för oss. Vi kommer att tappa ett par poäng men vi kommer tillbaka, säger Charles Caudrelier.

Caudrelier, Martin Strömberg och Damian Foxall (IRL) som nu är ombord på Dongfeng seglade tillsammans ombord på Groupama i Volvo Ocean Race 2011-12. Då bröt de masten i slutet på den femte etappen men kom tillbaks och stod tillslut som totalsegrare i tävlingen.

Alvimedica först runt Kap Horn

Team Alvimedica har imponerat stort under den femte etappen av Volvo Ocean Race från Auckland till Itajaí. Det unga laget var längst fram i den klunga av fyra båtar som rundade Kap Horn under eftermiddagen svensk tid. Udden som markerar övergången från Stilla havet till Altanen är en ikonisk plats för alla havskappseglare.

– Att runda Kap Horn är en dröm och det är allt man föreställer sig att det är. Alla i laget har varit helt fantastiska trots de tuffa förhållanden som varit i Södra ishavet, säger Alvimedicas skeppare Charlie Enright som är en av sex seglare i laget som idag rundade Kap Horn för första gången.

Trots att lagen tillryggalagt 5000 sjömil skiljde det bara en kvart mellan de två första båtarna vid Kap Horn (Alvimedica 1407 UTC, Abu Dhabi 1422 UTC).

Att passera Sydamerikas sydspets innebär en chans att hämta andan efter nästan två veckor i ”Roaring Forties”. Men fortfarande återstår nästan 2000 sjömil till etappmålet Itajaí, Brasilien. Närmast bakom Alvimedica jagar nu en trio som består av Abu Dhabi Ocean Racing, Team Brunel och MAPFRE.

Ett trasigt försegel har gjort att Team SCA fortsätter att tappa avstånd till täten. De tvingas använda ett annat segel som gör att de inte får samma fart som konkurrenterna.

– Södra ishavet är en mycket speciell plats, säger Anna-Lena Elled på Team SCA. Det är fantastiskt vackert men samtidigt opålitligt. Är du inte på din vakt så kan du få ett hårt slag i ansiktet när du minst anar det. Vi har cirka 1-2 dygn kvar tills vi rundar Kap Horn och vi ser alla fram mot att därefter segla norrut mot varmare och torrare klimat.

Team SCA väntas runda Kap Horn på onsdag morgon och de första båtarna beräknas nå Itajaí 5-6 april.

 


Se också de här artiklarna:

Sittbrunnens bokhandel är öppen

VHF- och SRC-bok

VHF- och SRC-bok

Från tio år med Vindfält

Från tio år med Vindfält

Ankarliv

Ankarliv

Långedragsjullar

Långedragsjullar

Landkrabbans seglarskola

Landkrabbans seglarskola

Segling från hela världen

Logga in till bokhandeln, kommentarer och forum.

Kom ihåg mig

Bli medlem i Sittbrunnen, kommentera artiklar och få sällan ett litet nyhetsbrev om det är något kul som händer här.

Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line