Dongfeng missade prispallen

Martin Strömberg och Dongfeng Race Team missade tredjeplatsen i den sjunde etappen precis innan mållinjen i Lissabon. Nederländska Team Brunel vann delsträckan och jämnar därmed ut ställningen i toppen av tabellen.

Team Brunel har legat med i täten under större delen av etappen och i helgen drog de ifrån i en klunga tillsammans med MAPFRE och Dongfeng. I måndags skaffade sig Brunel ett litet försprång och även om vinden lättade innan målgången i Lissabon kunde de behålla sin ledning.
– Vi har gjort en fantastisk etapp men när vinden dör ut i slutet blir det alltid nervöst, säger Brunels skeppare Bouwe Bekking. Det har varit intensivt sedan starten så det är riktigt skönt att komma först till Lissabon.

MAPFRE och Dongfeng slogs om andraplatsen de sista dagarna men det spanska laget drog det längsta strået efter att de tog ledningen igår morse.

För Dongfeng blev det istället en strid för att behålla tredjeplatsen när de stannade upp helt i en vindlucka på vägen in mot Lissabon. Den kinesiska båten hade en marginal till båtarna bakom på 20 sjömil vid midnatt men de jagande lagen kom ikapp. Team Alvimedica lyckades ta sig förbi Strömbergs båt med bara sex sjömil kvar till målet.

Dongfeng gav inte upp och hade en chans att ta tillbaks sin pallplats men efter en misslyckad vändning strax innan mållinjen fick de se sig besegrade av Alvimedica med mindre än en minut.
– Det var riktigt jobbigt att se Alvimedica segla om oss i morse, säger Martin Strömberg. Det är många små saker som vi gjorde fel på vägen in mot mål.
– För två dagar sedan hade vi ett fantastiskt läge där vi ledde etappen och hade chansen att slå Abu Dhabi med många båtar mellan oss. Sedan hade vi en tuff natt där MAPFRE och Brunel kom med mer vind bakom och seglade om oss.

Totalledaren Abu Dhabi Ocean Racing slutade femma vilket jämnar till ställningen i toppen av tabellen. Nu skiljer det fem poäng mellan Dongfeng upp till ledaren samtidigt som trean Brunel bara ligger ett poäng bakom Strömbergs lag.

Team SCA beräknas gå i mål som sjätte båt runt 12.00 svensk tid.

Volvo Ocean Race avgörs i nio etapper på vägen runt jorden och den sista delsträckan avslutas med målgång i hjärtat av Göteborg i juni 2015.

Tävlingsjuryn beslutar om eventuella regelbrott

Under hamnstoppet i Lissabon kommer den oberoende tävlingsjuryn från ISAF (Internationella seglarförbundet) att bedöma fyra fall där tävlingens regler kan ha brutits under den sjunde etappen.

Två av fallen gäller Team SCA: att de seglade mot trafikflödet i en trafikzon (TSS – Traffic Separation Scheme) i början av etappen samt att de  överträdde en banavgränsning nära Rhode Island.
De andra lag som granskas av juryn är Dongfeng Race Team och MAPFRE som inkluderas i protesten för att de seglade mot trafikflödet i en TSS.

Tävlingskommittén har lyft dessa fall till juryn. Datum för jurymötet har ännu inte satts men tävlingsledningen meddelar att de vill genomföra det så fort som möjligt efter målgången i Lissabon.

{jumi [jumi/lissabonlivemal.html]}

Repris på målgången.

{jumi [jumi/lissabonmal.html]}

Martin Strömberg och kineserna i Dongfeng Race Team hoppades in i det sista på en tredjeplats.

– Nu gäller det att hänga med de två båtarna framför men vinden kommer lätta innan mål vilket förhoppningsvis öppnar upp nya möjligheter. Det kan nog bli en lika jämn målgång som tidigare. Vi måste hålla oss nära nog för att ta vara på möjligheterna när de kommer, säger Martin Strömberg inför spurten.


Vi använder några cookies på Sittbrunnen. Välj om du vill tillåta det eller inte.
× Progressive Web App | Add to Homescreen

För att installera sittbrunnen som app i din iPhone/iPad, tryck på ikonen. Progressive Web App | Share Button Och sedan Lägg till på startskärmen.

Off-line